Orange și apoi Vodafone au semnalat azi o serie de probleme legate de licitația telecom. În vara asta ar trebui să se liciteze spectrul pentru următorii 15 ani, o împărțire a frecvențelor care să permită o competiție mai bună, intrarea unui eventual nou jucător și lansarea operatorilor virtuali (MVNO). O licitație cu probleme poate limita accesul la resurse al operatorilor mari, în final vor fi afectați tocmai utilizatorii, zic ei.
Detaliez poziția Orange și Vodafone și răspunsul oficial ANCOM, aștept cu interes părerea Cosmote și RCS&RDS.
Detalii pe tema asta găsiți în Hotnews și ZF, dar volumul de date acolo este foarte mare.
Problema Orange
Orange a invitat câțiva jurnaliști și pe subsemnatul la o discuție în care să explice problema de limitare a spectrului și problemele identificate în mecanismul licitației telecom. Sunt două probleme, zic ei. Odată, în mecanismul licitației sunt cuprinse licențe temporare pe un an și trei luni (15 luni) pentru ca Orange și Vodafone să ajungă pînă în 2014, când expiră și licențele Cosmote, așa că toate să fie reînnoite pe 15 ani. ANCOM vrea ca și licențele temporare să fie licitate, iar Orange spune:
„Nu cunoaștem un caz similar, în care să se liciteze un spectru deja folosit pentru o perioadă de numai 15 luni. Licitațiile de spectru trebuie să asigure predictabilitate și condiții egale pentru concurenți. În acest sens, soluția propusă ANCOM de către Orange este o singură licitație organizată anul acesta, pentru o perioadă de 15 ani. Conform propunerii noastre, în cazul în care un operator ar pierde spectrul deținut astăzi în urmă licitației, ar avea o perioadă de reconfigurare a rețelei pînă în aprilie 2014. Considerăm că soluția propusă oferă beneficii pentru toate părțile implicate – statul român, noii intrați pe piață, operatorii actuali și în primul rând clienții tuturor operatorilor a care vor avea garanția unor servicii de calitate ridicată, furnizate în condiții de stabilitate și continuitate a operării retelelor”
a declarat Dorin Odiațiu, Public Affairs, Partnerships and Wholesale Director.
Spectrul e limitat și licitația pentru cele temporare poate ieși într-un fel, iar cea pentru licențele pe 15 ani poate avea alt rezultat. Asta înseamnă investiții aiurea, lipsa unei piețe predictibile.
A doua problemă semnalată este detaliată și în mesajul Vodafone.
Problema Vodafone
Vodafone observă, foarte corect, că banda de 900 MHz, cea mai utilizată de operatori pentru servicii 2G și 3G, este scoasă la licitație într-o manieră care ar putea afecta operatorii. Pe această frecvență, sunt active trei licențe, Vodafone și Orange au 2X 12,5 MHz, Cosmote are 2X10MHz. Licitația nu mai prevede posibilitatea de a licita pentru pachete de 2,5MHz, așa că împărțirea blocurilor devine dificilă. Sunt 7 blocuri de 5 MHz (downlink&uplink), care ar trebui împărțite de 4 operatori activi și eventualii nou veniți. Bine, dar cum? Presupunând că un operator vine cu bani de acasă și cumpără 15, trei blocuri, restul rămâne insuficient pentru ceilalți. Mă rog, înțelegeți voi.
„În urma procesului transparent de consultare publică desfășurat de autoritățile de reglementare, avem încredere că design-ul licitației va fi reconsiderat, pe baza punctelor de vedere pe care le-am exprimat. Este vorba în primul rând despre formatul licitației pentru licențele temporare, și anume permiterea existenței blocurilor de 2,5 Mhz, ceea ce ar asigură, teoretic, posibilitatea evitării oricui impact negativ asupra consumatorilor din România”
a declarat pentru computerblog.ro Florina Tănase, Senior Director, Regulatory, Legal și Corporate Affairs, Vodafone România.
„O altă opțiune viabilă este prelungirea licențelor actuale până în aprilie 2014, astfel încât toți operatorii să beneficieze de condiții egale în competiția pentru spectru”, a adăugat ea.
ANCOM ține cont de operatori
Decizia ANCOM de a împărţi drepturile de utilizare pentru frecvenţele din banda de 900 şi 1800 MHz în două tranşe, de 15 luni şi de 15 ani a venit tocmai ca urmare a îngrijorărilor exprimate de operatori cu privire la o posibilă inechitate în procesul de licitaţie, a declarat pentru computerblog.ro Cătălin Marinescu.
Atât la sfârşitul anului trecut, când ANCOM a decis prelungirea licenţelor Orange şi Vodafone până la 31 decembrie 2012, cât şi la redactarea caietului de sarcini pentru organizarea licitaţiei din acest an, Autoritatea a ţinut cont de îngrijorările semnalate de operatori şi a propus soluţii echilibrate şi corecte pentru ca licitaţia să fie perfect echitabilă.
Legat de cea de-a doua problemă însă, președintele ANCOM are altă teorie. Cătălin Marinescu spune că cererea mai mare decât resursa disponibilă va duce o competiție, care va permite și obținerea unui preț mai bun.
Este foarte probabil ca cererea de frecvenţe în anumite benzi să fie mai mare decât spectrul disponibil, ceea ce face ca procedura de selecţie competitivă să fie cea mai potrivită. Pe lângă faptul că permite alocarea resursei limitate în mod obiectiv, licitaţia mai permite şi stabilirea valorii reale a acestei resurse limitate a statului român, prin mecanismele cererii şi ofertei.
1 comentariu