Am fost astăzi pînă la capătul lumii să vedem sediul tehnic al Orange situat cam pe unde iese Calea Giulești din București. Cu ocazia asta am aflat și promisiunile legate de rețea. Operatorul spune că EDGE acoperă 100% din populație, iar 3G ajunge acum la 98% din români, cu viteze de 14,4 Mbps. S-au făcut și demonstrații în zone rurale.

Jean Francois Fallacher - CEO Orange
Jean Francois Fallacher – CEO Orange

Orange anunțase anul trecut o strategie, Conquest 2015, care include acoperirea zonelor rurale, îmbunătățirea calității serviciilor de voce și date. În mai puțin de un an, Orange a investit 110 milioane de euro în programul de extindere a acoperirii 3G, aceasta ajungand de la 55% la 98% din populație. Deci nu 100% din teritoriu.

Sunt cinci orașe cu 43,2 Mbps, peste douăzeci cu 21,6Mbps și restul zonelor cu 14,4 Mbps. Orange a anunțat că va face și un audit independent al rețelei “nu numai în orașe”.

Anul asta se vor investi în rețea sume similare. Legat de 4G, se vor putea lansa servicii de ultimă generație doar pe banda de 1800 MHz, pentru că celelalte sunt folosite de Ministerul Apărării și vor fi eliberate după 2014. Oficialii Orange au evitat să dea un termen clar privind lansarea serviciilor.

Tehnologie NFC

Începând cu 20 iunie, Orange și BRD au lansat un proiect pilot cu tehnologia NFC (Near Field Communication). Peste 100 de persoane care dețin un cont bancar la BRD au primit telefoane mobile Blackberry și SIM-uri speciale cu capabilități NFC pentru a le utiliza la plată produselor și serviciilor la comercianții acceptanți.

Sunt acum peste 2000 de POS-uri compatibile cu tehnologia NFC la comercianții din toată țara. Grupul Orange este printre primii promotori ai tehnologiei NFC în Europa, prin lansări și proiecte de testare în toate marile piețe, precum Franța, Marea Britanie, Polonia și Spania.

Galerie foto

[nggallery id=395]