Vodafone a anunțat oficial odată cu rezultatele financiare și un plan de investiții botezat Project Spring, în cadrul căruia câteva miliarde de dolari vor fi investiți în rețeaua 4G pînă în 2019. Cu scopul de a avea, evident, cel mai bun 4G din Europa. Vodafone va folosi pentru acest proiect o parte din fondurile obținute de la Verizon. Ideea este interesantă, iar calitatea rețelei va conta întotdeauna. Din păcate nu știm dacă planul ia în calcul și România. Noi avem oricum o rețea excelentă comparat cu țările occidentale. 

vodafone 4g

Sursa foto.

Investițiile totale sunt estimate acum la 11 miliarde de dolari, pînă în 2016, cu focus evident pe piețele occidentale, dar și pe unele țări cu potențial de creștere.

ads

Cei de la Bloomberg spun că această investiție este anunțată și datorită rezultatelor financiare în scădere, iar Vodafone speră să stimuleze astfel creștere veniturilor din date mobile și alte servicii.

Analiștii mai estimează că aceste investiții sunt plănuite înaintea „relansării economice” din Europa, ceea ce nu sună foarte optimist cu privire la următorii 3/4 ani. Investițiile vor merge și spre îmbunătățirea rețelelor fixe. După cum spuneam mai demult, Vodafone a început în Europa o serie de achiziții de operatori de Internet, cel puțin în Germania face asta, dar sunt discuții și pe alte piețe. De altfel nu sunt singurii care vor să ofere toată gama de servicii pentru utilizatorul final.