Autoritățile au aprobat cererea RCS&RDS de a menține taxele suplimentare pentru serviciile de roaming Digi Mobil în SEE, cu tarife diferite față de anul anterior. În 2018 taxele sunt reduse, dar situația rămâne complicată pentru serviciile de date mobile.

Foto: © Welcomia | Dreamstime.com

ANCOM a aprobat, pentru al doilea an, cererea RCS&RDS de a aplica propriilor clienți anumite suprataxe, în plus față de tarifele naționale, pentru serviciile de roaming în Uniunea Europeană, dar și în Norvegia, Islanda, respectiv Liechtenstein (SEE). Practic, toți ceilalți utilizatori folosesc minutele și datele mobile de acasă oriunde în spațiul SEE, cu foarte puține restricții. Dar,  conform reglementărilor europene, operatorii mobili care nu sunt în măsură să susțină comercial „Roam like at home” pot solicita și pot fi autorizați de autoritatea de reglementare, în urma unei analize, să perceapă utilizatorilor anumite suprataxe de sustenabilitate, în plus față de tarifele naționale.

Suprataxele autorizate de ANCOM sunt plafonate pentru a permite exclusiv recuperarea costurilor de roaming furnizate în această zonă și se pot aplica tuturor clienților RCS&RDS care consumă servicii de roaming în SEE începând cu 1 iulie 2018, pentru o perioadă de 12 luni. Suprataxele pot fi aplicate de operator de la prima unitate de consum utilizată în roaming în SEE și numai pentru apelurile efectuate și primite, respectiv servicii de date (MB/GB).

  • Suprataxele maxime de roaming care pot fi aplicate de RCS & RDS sunt mai mici decât cele reglementate anul trecut, având următoarele valori (fără TVA):
  •  0,0208 euro/minut, pentru apelurile efectuate (față de 0,031 Euro/minut în 2017);
    0,0091 euro/minut, pentru apelurile primite, sau orice valoare mai mică stabilită la nivel european de la data aplicării (față de 0,0108 euro/minut în 2017);
  • 2,97 euro/GB (0,00297 euro/MB) (față de 6,37 euro/GB în 2017 pentru consumul de date efectuat între 30 iunie – 31 decembrie 2017, respectiv 4,9 euro/GB (0,0049 euro/MB), pentru consumul de date efectuat între 1 ianuarie – 30 iunie 2018).

Pentru apelurile efectuate în roaming în SEE abonații RCS&RDS vor plăti, de la primul minut, numai suprataxa, în limita minutelor naționale incluse, respectiv tariful pentru apeluri în afara rețelei plus suprataxa, după epuizarea minutelor naționale incluse. Pentru apelurile primite în roaming în SEE abonații RCS&RDS vor plăti, de la primul minut, numai suprataxa. Pentru datele consumate în roaming în SEE abonații RCS&RDS vor plăti, de la primul MB, numai suprataxa.

Dau un mic exemplu. Plecând cu copiii câteva zile în țară, după 24 de ore am observat că modem-ul nu mai mergea la viteza normală. Terminaseră 15GB în 24 de ore. Dacă am fi fost în Bulgaria, Grecia sau alte țări membre UE, nu am fi avut alte costuri. Dar dacă ar fi fost un modem Digi Mobil / RCS&RDS și eram în roaming, costul din aceste taxe ar fi cam 45 de euro și asta doar pe o zi. Bine, probabil există și vreun soi de notificare privind costurile.

ANCOM va monitoriza RCS&RDS în tot acest interval, astfel încât operatorul să nu depășească nivelul suprataxelor autorizate și să nu recupereze mai mult decât costurile furnizării serviciilor de roaming în SEE.