RCS & RDS contestă decizia ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații) pentru că refuză să scadă tarifele de interconectare telecom, lucru care ar afecta ceilalți competitori de pe piață. RCS RDS consideră însă că scăderea tarifelor ar fi benefică pentru utilizatori.
Pe de altă parte, nu trebuie uitat nici că RCS RDS a spus singur că tarifele sunt prea mici, așa că trebuie să introducă suprataxe de roaming, fiind singurul operator din România cu suprataxe de roaming de la primele convorbiri.
RCS RDS cred că arbitrul industriei telecom acționează contrar intereselor a milioane de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă și fixă din România de a beneficia de tarife mai mici pentru serviciile de telefonie prin:
– menținerea fără scăderi a vechilor tarife de interconectare reglementate, acestea fiind calculate pe baza unor informații vechi din perioada 2010 – 2012 privind costurile operatorilor de comunicații electronice, și
– amânarea actualizării analizei privind costurile operatorilor, pe care ar trebui să se bazeze reducerea tarifelor de interconectare.
Tariful de interconectare este unul dintre cele mai importante elemente de cost ale operatorilor de comunicații electronice atunci când utilizatorii serviciilor de telefonie efectuează apeluri dintr-o rețea în alta. Aceste tarife de interconectare trebuie plătite de operatorul din rețeaua căruia se inițiază apelul către operatorul în rețeaua căruia se termină apelul; ele sunt reglementate de ANCOM în funcție de costurile operatorilor cu furnizarea serviciului de interconectare. La precedenta reglementare a nivelului tarifelor de interconectare, din 2014, s-au folosit date privind costurile operatorilor datând din perioada 2010-2012, care acum sunt deja vechi și depășite. Deci ANCOM ar fi trebuit să procedeze deja la actualizarea analizei privind costurile operatorilor, în interesul milioanelor de utilizatori ai serviciilor de telefonie din România, nu să o amâne din nou.
Deși tarifele de interconectare din România sunt la nivel nominal apropiate de media din Uniunea Europeană (fiind deja chiar mai mari decât media europeană), raportat la puterea de cumpărare a românilor aceste tarife sunt cele mai mari din UE potrivit unui studiu independent comandat de RCS & RDS companiei PwC România (PriceWaterhouseCoopers) și publicat astăzi.
Mai mult, alte autorități din Uniunea Europeană sunt la al doilea pas de recalculare a costurilor tarifelor de interconectare mobilă, recunoscând importanța acestora în ceea ce privește tarifele pe care le plătesc consumatorii. De exemplu, Spania și Franța au în curs demersuri prin care tarifele de interconectare vor înregistra scăderi până la niveluri de 0,65 eurocenți/minut, respectiv 0,74 până la 0,68 eurocenți/minut, în condițiile în care puterea de cumparare în aceste două țări este semnificativ mai mare decât în România.
ANCOM declară public că “are în vedere includerea revizuirii modelului LRIC pur în planul de acțiuni al anului 2018”.
Au cam jucat la dumping cu minute nelimitate national intre 3 si 5 euro pe luna.
In banii aia intra doar cateva sute de terminari d-astea in alte retele.
 
Toți ceilalți zic că nu se pot susține prețurile, RCS a găsit metoda, dacă s-ar tăia prețurile de interconectare. ANCOM nu vrea 🙂
 
nici restul operatorilor nu-s mai breji, la abonamentele ieftine nu exista roaming
 
Am auzit despre asta, mi se pare foarte aiurea. Cartela locală din țara de origine rămâne cea mai bună variantă.