Digi Communications N.V., compania mamă a grupului RCS RDS, a cumpărat pentru 140 de milioane de euro compania maghiară Invitel. Este un operator alternativ care deținuse la un moment dat firma Euroweb, pe care a vândut-o spre Turk Telekom. Am avut ocazia să vizitez sediul Invitel din Budapesta în 2008, după ce compania a cumpărat Euroweb.

Digi a preluat acum, prin filiala sa din Ungaria, Digi Távközlési és Szolgáltató Kft. („Digi HU”), 99,998395% din capitalul social și drepturile de vot din Invitel Távközlési Zrt (“Invitel”).

Invitel este unul din operatorii cheie pe piața de telecomunicații din Ungaria, cu o prezență de peste 20 de ani. Invitel oferă un portofoliu cuprinzător de servicii clienților rezidențiali, precum și clienților de tipul întreprinderilor mici, inclusiv o varietate de servicii multimedia și de divertisment, cum ar fi serviciile de televiziune digitală și HD interactive, servicii de internet rapid și servicii de telefonie fixă, oferite prin intermediul rețelelor sale regionale și este al doilea cel mai mare operator de servicii de telecomunicații fixe și internet fix din Ungaria prin raportare la segmentul de clienți rezidențiali și clienți de tipul întreprinderilor mici.

Această tranzacție strategică permite RCS RDS să crească semnificativ acoperirea din Ungaria. Mai exact, vroiau rețeaua de fibră optică de ultimă generație deținută de Invitel.

În anul 2016, Invitel a avut o cifră de afaceri de 26 miliarde HUF (aproximativ 85 milioane EURO) și EBITDA de 7,1 miliarde HUF (aproximativ 23,2 milioane EURO), pe bază pro-forma (Invitel a făcut obiectul unui proces de divizare la mijlocul anului 2016). La data de 31 mai 2017, Invitel avea un număr de 691.664 unități generatoare de venit (RGU) din cadrul serviciilor sale de televiziune prin cablu, internet fix și telefonie fixă.

La momentul finalizării acesteia, tranzacția va consolida poziția Digi HU pe piața de telecomunicații din Ungaria și va implica accesul Digi HU la o rețea și la un număr extins de clienți. De asemenea, anticipăm că ne vom bucura de o serie de sinergii operaționale îmbunătățite.

Prețul total ce urmează să fie plătit de către Digi HU este de 140 milioane euro, această sumă putând suporta eventuale ajustări ulterioare, conform standardelor comerciale uzuale aplicabile în cadrul tranzacțiilor de o asemenea dimensiune din sectorul serviciilor de telecomunicații. Finalizarea tranzacției este supusă îndeplinirii unor diverse condiții, printre care, spre exemplu, cerința ca tranzacția să fie aprobată de către Autoritatea Maghiară de Concurență (în maghiară: “Gazdasági Versenyhivatal”).