Am participat la o prezentare a tehnologiilor 5G de la Dell Technologies, divizia specială a companiei care include soluțiile EMC și Vmware. Am stat de vorbă cu oficialii companiei privind următoarea generație a tehnologiei mobile.

Dell consideră că 5G este evenimentul care va avea cel mai mare impact asupra economiei globale în următorii 10 ani, astfel că se pot concretiza câteva tendințe importante în următoarea perioadă. Anul 2019 este primul care va aduce tehnolgie 5G comercială, vom vedea rețele funcționale în a doua parte a anului.

Am stat de vorbă cu Liam Quinn (SVP, OCTO at Dell Technologies). Mi-a spus că după încheierea preluării EMC (2016, aproximativ 67 de miliarde de dolari), primul obiectiv a fost stabilirea unei strategii de integrare a portofoliului și a unei viziuni comune privind tehnologiile viitorului. Dell Technologies avea deja un portofoliu complex de soluții pentru data center, servere și stocare, networking, apoi EMC aduce un portofoliu complex de soluții de stocare, cloud, iar VMware soluții de virtualizare. De asemenea există și Secureworks și RSA, divizii specializate în securitate.

Astfel, Dell Technologies oferă acum soluții end-to-end atât pentru corporații, pentru companii medii și IMM, dar și pentru zona de consumer. Soluții EDGE, cloud și data center, fie că e vorba de hardware, software sau rețea.

Sunt patru vectori importanți de care toate companiile trebuie să țină cont. Primul este transformarea digitală care afectează acum toate afacerile. Aici sunt incluse toate proiectele care vor beneficia clar de 5G, de la mașini autonome, Internet of Things (IoT), realitate virtuală și mixtă. Companiile vor fi obligate să proceseze volume imense de date în format digital într-un mod rapid și eficient.

Al doilea este transformarea industriei IT, modernizarea infrastructurii devine obligatorie, dar în același timp automatizarea proceselor devine inevitabilă. Viitorul este multi-cloud, spun oficialii Dell, nu va câștiga un singur model, ci cloud-ul privat pe infrastructură proprie va fi combinat cu cloud-ul public, pentru vomul și cantitate de date mai mare, dar soluțiile de securitate vor fi critice.

Experții companiei spun că în 2025 volumul de date necesar pentru companii va depăși 165 de mii de miliarde de GB, imposibil de transferat în cloud pentru a fi procesat acolo. De aceea soluția Dell Edge data center rezolvă problema, o rețea de servere locală care va prelua procesarea volumelor de date, fiind practic un data center localizat unde clientul procesează majoritatea datelor. imensionat după nevoile și bugetele acestuia. Vedeți în galerie și un echipament 5G care realizează această funcție pentru companiile mici.

Al treilea vector al schimbării este transformarea forței de muncă. De la angajații de birou de la 8 la 16, angajații devin tot mai mobili, lucrează de acasă, de pe teren, direct de la biroul clienților. De aceea au nevoie de unelte capabile să facă față acțiunii și soluții care să funcționeze, rapid și sigur, de la distanță.

În fine, al patrulea pilon este schimbarea strategiei de securitate, care devine integrată în fiecare componentă, software și hardware, dar și fiecare element de rețea și infrastructură. Iar acest lucru creează provocări, dar și oportunități pentru 5G.

Dell Technologies a ajutat dintotdeauna clienții să urmeze strategii care le permit să evolueze mai departe. Soluțiile pentru cloud, infrastructura de stocare, serverele de mare viteză și tehnologiile de securitate sunt validate și pentru proiectele 5G.

Am participat de asemenea la o prezentare a tehnologiilor 5G prezente la standul Dell Technologies la Mobile World Congress 2019. Am aflat acolo că VMware și Ericsson au semnat un parteneriat pentru 5G, strategia pentru multi-cloud propusă de Dell, precum și faptul că există deja clienți pentru soluțiile companiei, precum grupul Vodafone, Telenor, AT&T și Verizon.

Vedeți în galerie mai multe astfel de proiecte prezentate de Dell Technologies.