Prima conferință a Asociației Operatorilor de telefonie mobilă din România a adus azi la un loc directorii executivi ai principalilor jucători din industrie, Jean-Francois Fallacher – șeful Orange, Inaki Berroeta – CEO Vodafone și Stefanos Theocharopoulos, directorul Cosmote și Romtelecom. De asemenea, la discuții participă Cătălin Marinescu, șeful ANCOM – arbitrul telecom, dar și Marius Fecioru, secretar de stat în MCSI. În centrul discuțiilor, reorganizarea spectrului telecom care ar trebui să aibă loc în 2012, la 15 ani de la lansarea primelor servicii de telefonie mobilă din România.
Pe piața locală de telefonie mobilă mai există RCS&RDS care, întâmplător sau nu, are un eveniment mâine sau poimâine, iar Telemobil este acum deținut de Cosmote. Romtelecom oferă Clicknet Mobil tot pe o rețea mobilă CDMA.
La jumătatea anului ar trebui să fie o licitație pentru licențele telecom, care ar putea aduce jucători noi pe piața locală. Un studiu KPMG arată că industria de telecomunicații mobile reprezintă circa 3% din PIB, iar prin taxele și impozitele plătite aduc la buget peste 7 miliarde de lei pe an.
Marius Fecioru, MCSI, spune că statul va favoriza intrarea de noi jucători pe piața de comunicații mobile și speră că vom avea primii operatori mobili virtuali în România pînă la finalul acestui an.
Cătălin Marinescu, ANCOM, confirmă faptul că mâine se vor publica documentele pentru licitația telecom privind spectrele de telefonie mobilă. Licențele vor fi valabile pe următorii 15 ani. Frecvențele vor permite și servicii broadband de ultimă generație.
Șeful Cosmote/Romtelecom, Stefanos Theocharopoulos, spune că industria telecom, pe lângă funcțiile enumerate de studiul KPMG, este un factor extrem de important pentru buna funcționare a economiei României. Da, este o perioadă de criză, dar România are oportunități foarte mari. Telecom este foarte important pentru atragerea investitorilor străini pe piața locală.
Operatorii au investit foarte mult în rețele existente, chiar și în perioadele dificile. Cosmote și Romtelecom au investit 3 miliarde de euro în piața locală. Mediul de business trebuie să fie stabil și predictibil pentru ca aceste investiții să poată fi recuperate.
Șeful Orange, J.F. Fallacher, spune că investițiile în rețele, pentru creșterea calității serviciilor, au depins totdeauna de reglementare și cadrul legal stabilit de autorități De câte ori au fost create condițiile potrivite, operatorii nu s-au ferit să facă aceste investiții, spune el. Orange a lansat GPRS în 2001, EDGE în 2004 și 3G din 2006. Noile tehnologii au fost aduse aproape imediat după prezentarea lor internațională spune el. Infrastructura este foarte importantă pentru companii, iar telecom susține economia locală. Investiția în România nu este una pe termen scurt, ci se fac investiții pentru 10-15 ani.
Criza a afectat masiv industria telecom: numărul total de clienți a scăzut cu 30% în ultimii ani, 1.8 milioane de utilizatori doar în 2011. Este clar că operatorii au nevoie de un sistem stabil și predictibil privind reglementarea pieței.
Inaki Berroetta, Vodafone România, spune că au fost trasate deja principalele idei ale aceste dezbateri. Penetrarea telefoniei mobile este de 130%, iar calitatea rețelelor mobile din România este cea mai bună din Europa. De asemenea, avem cele mai competitive prețuri din Europa.
In Germania exista operatori mobili virtuali din 2007 cel putin (atunci i-am descoperit eu)
 
Da, ai dreptate, dar la noi prețurile sunt foarte jos. Nu prea are cum să câștige un operator virtual…