Guvernele lumii își spionează cetățenii fără discriminare. Vorba aia: ne plângeam că guvernanții nu ne ascultă niciodată. Ei bine, din contră. Ne ascultă tot timpul. Vodafone a făcut aceste dezvăluiri la mult timp după scandalul din Statele Unite, unde se discută despre operațiunea NSA de acum un an. Vodafone este primul și singurul mare grup telecom care are curajul să spună că serviciile secrete ascultă comunicațiile și aici, în Europa. Și aici, în România. Și peste tot. Sunteți surprinși?
P.S. Ascultă rețelele tuturor operatorilor…

 

voda

 

ads

Detalii tehnice

Vodafone a făcut public un raport oficial în care detaliază operațiunile de spionaj. Operatorul spune că serviciile speciale au fire conectate direct în rețeaua operatorilor de telefonie mobilă sau fixă și că au acces la toate informațiile. Un articol detaliat poate fi citit în Guardian, care au pus cap la cap toate informațiile. România este pe listă alături de alte 29 de state unde operează Vodafone, dar cum zice și Alex, în România este ilegal să dezvălui activitatea serviciilor, deci nu avem detalii despre ceea ce fac…

De asemenea, chestie care nu se știa pînă acum, în România nu au nevoie de vreun mandat pentru a asculta convorbirile. Suntem pe o listă scurtă de doar șase țări unde așa ceva este posibil.

În aceste țări nu există niciun fel de control legal privind activitatea acestor servicii”, spune raportul Vodafone.

 

Vodafone spune clar că aceste obligații de stat sunt pentru toți operatorii, nu doar pentru rețeaua sa.

Raportul dat publicității arată că guvernele din țările civilizate trimit cereri către operator înainte de a intercepta comunicațiile clienților. Se fac mii și sute de ascultări pe an, Italia fiind în topul țărilor după numrul de solicitări.

Germania, care s-a scandalizat după dezvăluirile legate de americani, de fapt practică aceleași metode pentru cetățenii săi – a cerut sute de astfel de operațiuni și datele ale convorbirilor private.

În cele șase țări printre care și România, serviciile au instalat propriile echipamente în rețeaua Vodafone sau au redirecționat tot traficul operatorului prin propriile servere, pentru a avea acces mai rapid la date.

Raportul conține și multe alte date interesante, dacă aveți timp să citiți toate articolele.