ANCOM a lansat astăzi portalul pe care poți verifica dacă ai semnal bun de la furnizorul de telefonie mobilă în zona ta. Ar fi ideal să verifici asta înainte să te abonezi.

Site-ul are ca element central o hartă care arată acoperirea și nivelul de semnal mobil pe întreg teritoriul țării, așa cum au rezultat în urma măsurătorilor efectuate de Autoritate în cadrul unei campanii de monitorizare. Aplicația permite utilizatorilor să afle gradul de acoperire cu semnal 2G, 3G sau 4G pentru toți operatorii mobili activi pe piaţa din România. Informațiile sunt utile acum, pentru că în timp operatorii fac diverse modificări, mută antene și emițătoare și s-ar putea ca mai târziu să nu corespundă cu exactitate.

Oficialii spun că harta ANCOM este o premieră la nivel mondial, fiind realizată exclusiv pe baza măsurătorilor din teren și nu o hartă simulată. Ea reflectă acoperirea cu semnal mobil pentru toate tehnologiile disponibile pe piața din România la momentul efectuării măsurătorilor (2G/3G/4G) pentru toţi operatorii mobili activi.

Utilizarea hărții este facilă: pentru a vedea care este acoperirea cu semnal la nivel național, utilizatorii trebuie să aleagă un singur operator și să selecteze una sau mai multe tehnologii (2G, 3G sau 4G). Utilizatorii interesați de nivelul de semnal într-o anumită localitate, trebuie să selecteze localitatea de interes. De asemenea, harta permite și opțiunea de localizare pentru a vedea acoperirea cu semnal în locul în care se află utilizatorul. Prin intermediul hărții, toți cei interesați pot afla care sunt localitățile cu cel mai bun semnal mobil, dar și cele cu cel mai slab, nivelurile semnalului în interior și exterior sau care sunt zonele neacoperite cu semnal. Astfel, utilizatorii au o imagine completă și corectă asupra serviciilor de acoperire cu semnal mobil.

Campania de măsurători a ANCOM s-a derulat pentru a verifica în ce măsură operatorii de telefonie mobilă respectă obligațiile de acoperire cu servicii de voce asumate prin licențe. Timp de aproape 5 luni am făcut măsurători pe întreg teritoriul României, în toate localitățile cu mai mult de 10 locuitori, parcurgând peste 240.000 de km. Au fost implicați peste 250 de specialiști.

Măsurătorile efectuate de specialiștii ANCOM au fost realizate în perioada mai – septembrie 2019, în 13.400 localități din România cu mai mult de 10 locuitori, conform celui mai recent recensământ al populației şi al locuințelor (Institutul Național de Statistică 2011) și pe lungimea a peste 246.000 km. Acoperirea cu semnal a localităților a fost măsurată parcurgându-se drumurile accesibile, bulevardele și străzile principale, precum şi străzile secundare, astfel încât localitatea să fie cât mai omogen măsurată.

Conferința cu titlul “Harta utilizatorului conectat”, organizată în parteneriat cu Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaţilor şi cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, a reunit, pe parcursul a două sesiuni de dezbateri, factori de decizie la nivel guvernamental și parlamentar, reprezentanți ai autorităților de reglementare din mai multe state ale lumii, operatori și alți actori de pe piață.