Exynos 2200, procesorul seriei Galaxy S22, a fost lansat oficial astăzi. Include cum se zvonea grafică de la AMD, noul GPU fiind botezat acum Xclipse 920.

Exynos 2200

Ce știm despre Exynos 2200

Noul procesor mobil premium Exynos 2200 vine cu ray tracing accelerat hardware și tehnologie de procesare de ultimă oră bazată pe Arm. Cu cele mai avansate nuclee CPU bazate pe ARM disponibile astăzi pe piață și o unitate de procesare neuronală (NPU) îmbunătățită, Exynos 2200 va permite experiența supremă de joc pe telefonul mobil. Plus îmbunătățirea experienței generale în aplicațiile de social media și fotografie.

Construit pe cel mai avansat proces EUV (litografie ultravioletă extremă) de 4 nanometri (nm) și combinat cu tehnologia mobilă de ultimă oră, GPU și NPU, Samsung a creat Exynos 2200 pentru a oferi cea mai bună experiență utilizatorilor de smartphone-uri.

ads

Xclipse 920 GPU este un procesor grafic hibrid unic, care este poziționat între consolă și procesorul grafic mobil. Xclipse este combinația dintre „X” care reprezintă Exynos și cuvântul „eclipsă”. Cu arhitectura de înaltă performanță AMD RDNA 2, Xclipse moștenește caracteristici grafice avansate, cum ar fi ray tracing (RT) și variable rate shading (VRS), care anterior erau disponibile numai pe computere, laptopuri și console.

Ray tracing este o tehnologie relativ nouă care simulează îndeaproape modul în care lumina se comportă fizic în lumea reală. Prin calcularea mișcării și a culorii caracteristice razelor de lumină pe măsură ce acestea sară de pe suprafață, trasarea razelor produce efecte de iluminare realiste pentru scenele redate grafic. Pentru a oferi cea mai captivantă grafică și experiență pentru utilizator chiar și pe mobil, Samsung a colaborat cu AMD pentru a realiza primul ray tracing din industrie accelerat de hardware pe GPU mobil.

Umbrirea cu rată variabilă este o tehnică care optimizează volumul de lucru GPU, permițând dezvoltatorilor să aplice o rată de umbrire mai mică în zonele în care calitatea generală nu va fi afectată. Acest lucru oferă GPU mai mult spațiu pentru a lucra în zonele care contează cel mai mult pentru jucători și îmbunătățește frame-rate pentru un joc mai fluid.

În plus, GPU-ul Xclipse 920 vine cu diverse tehnologii, cum ar fi guvernatorul multi-IP avansat (AMIGO) care îmbunătățește performanța și eficiența generală.

Conectivitate 5G avansată

Exynos 2200 este unul dintre primele procesoare de pe piață care integrează cele mai recente nuclee CPU ARMv9, care oferă o îmbunătățire substanțială față de ARMv8 în ceea ce privește securitatea și performanța. Procesorul octa-core este proiectat într-o structură tri-cluster alcătuită dintr-un singur nucleu principal ARM Cortex-X2, trei nuclee mari Cortex-A710 echilibrate cu performanță și eficiență și patru Cortex-A510 eficiente energetic.

Procesorul oferă inteligență artificială (AI) pe dispozitiv mai puternică, cu un NPU îmbunătățit. Performanța NPU s-a dublat în comparație cu predecesorul său, permițând mai multe calcule în paralel și îmbunătățind performanța AI. NPU oferă acum o precizie mult mai mare cu suport FP16 (16 biți în virgulă mobilă), în plus față de INT8 (întreg de 8 biți) și INT16 eficiente din punct de vedere energetic.

De asemenea, Exynos 2200 integrează un modem rapid 3GPP Release 16 5G care acceptă atât benzile de spectru sub-6GHz, cât și mmWave (undă milimetrică). Cu E-UTRAN New Radio – Dual Connectivity (EN-DC), care utilizează atât semnale 4G LTE, cât și 5G NR, modemul poate crește viteza cu până la 10 Gbps.

Pentru siguranță, Exynos 2200 vine cu Integrated Secure Element (iSE) pentru a stoca chei criptografice private, precum și pentru a juca un rol ca RoT (Root of Trust). De asemenea, un HW de criptare inline pentru UFS și DRAM a fost consolidat pentru ca criptarea datelor utilizatorului să fie partajată în siguranță numai în domeniul securizat.

Procesare foto/video de top

Arhitectura procesorului de semnal de imagine (ISP) a lui Exynos 2200 a fost reproiectată pentru a suporta cei mai noi senzori de imagine. Suportă camere cu o rezoluție ultra-înaltă de până la 200 de megapixeli (MP). La 30 de cadre pe secundă (fps), ISP-ul acceptă până la 108 MP în modul cameră cu o singură cameră și 64+36 MP în modul cameră duală. De asemenea, poate conecta până la șapte senzori de imagine individuali și poate conduce patru simultan pentru setări avansate cu mai multe camere. Pentru înregistrarea video, ISP-ul acceptă rezoluții de până la 4K HDR (sau 8K).

Împreună cu NPU, ISP-ul utilizează o cameră avansată AI care știe conținutul pentru rezultate mai rafinate și mai realiste. Când faceți o fotografie, camera AI bazată pe învățarea automată recunoaște mai multe obiecte, mediul și fețele din scenă. Apoi aplică setări optime pentru culoare, balans de alb, expunere, interval dinamic și multe altele pentru a produce imagini de calitate la nivel profesional.

Cu suport pentru rezoluția 8K, codecul avansat multi-format (MFC) al Exynos 2200 face ca videoclipurile să prindă cu adevărat viață. Decodifică videoclipuri de până la 4K la 240fps sau 8K la 60fps și codifică până la 4K la 120fps sau 8K la 30fps. În plus, MFC integrează un decodor AV1 eficient, permițând un timp de redare mai lung. Soluția avansată de afișare dispune de HDR10+, adăugând mai multă gamă dinamică și adâncime imaginii și oferă rate de reîmprospătare de până la 144 Hz pentru o experiență de tranziție mai receptivă și mai lină atunci când derulați sau jucați jocuri.

Procesorul a intrat în producție deja.