UPDATE: procesorul Samsung Exynos 2200 a fost lansat oficial.

Exynos 2200 ar fi succesorul lui 2100 și primul procesor Samsung cu tehnologie grafică pentru GPU furnizată de AMD. Mai  mult, compania sud-coreeană va realiza un Exynos pentru laptopuri, pe modelul M1 de la Apple sau Snapdragon 8cx.

samsung exynos 2200 amd gpu

ads

Procesor Samsung cu GPU AMD

Știrea nu este chiar nouă, circulă de câteva luni. AMD va colabora cu Samsung pentru că au nevoie de un producător capabil să țină pasul cu cererea tot mai mare de componente hardware. Vor produce probabil o parte din procesoare și GPU în fabricile Samsung. Deja știm sigur că procesorul Samsung cu GPU Radeon de la AMD va fi folosit în telefoane mobile.

Noutatea de zilele astea este că procesorul se va numi chiar Exynos 2200, următorul model în serie după Exynos 2100. Acest lucru este logic, iar lansarea ar putea avea loc în august, când vine noul Galaxy Z Fold 3, succesorul seriei Note. Mai mult, există zvonul despre laptopuri cu acest procesor.

Laptopuri cu Exynos

Surse din industrie spun că Samsung va urma direcția trasată de Apple și va pregăti laptopuri cu procesor Exynos. Este o direcție în care Qualcomm a mers de anul trecut. Primele impresii legate de laptopurile cu procesoare AMR este că au putere mare și o autonomie mult mai mare. Pe de altă parte, este și o confuzie la mijloc.

Windows 10 nu poate rula pe ARM. Există un Windows pentru ARM, care este o versiune specială. Ea este lipsită de multe aplicații tradiționale. Cele tradiționale, pe are le cunoaștem de pe platforma X86 (Intel, AMD). Această versiune vine și pe laptopurile cu Qualcomm. Nici Mac-urile cu M1 nu rulează aplicații native de MacOS. Sunt versiuni speciale.

În timp, desigur, se vor adapta aplicațiile la noile platforme. Dar va mai dura, iar uneori este frustrant să nu ai acces la aplicații de bază pe care le cunoști.

Samsung Galaxy Book S a fost un laptop sud-coreean, lansat cu Snapdragon 8cx. Practic, versiunea de laptop a lui 865. Evident, laptopurile cu procesor ARM nu au o grafică senzațională. Probabil aici Samsung va colabora cu AMD. Oricum, rămâne de văzut dacă noul Exynos va depăși Snapdragon. Aici rămâne marea problemă a celor de la Samsung.