Geohot, aka George Hotz, primul hacker care a reușit să spargă protecțiile iPhone, vrea acum să facă toate mașinile noi să fie autonome, cu costuri minime, conform Ars Technica. El a realizat un dispozitiv smart, care poate fi montat pe mufa ODB-2 pe care o au toate mașinile (On-board diagnostic), iar procesorul poate controla tot ce se întâmplă cu mașina.

Sursa foto: Bloomberg

El a făcut publică această nouă invenție la evenimentul South by South-West (SXSW), apreciind că merge pe orice mașină produsă după 1996 și cel mai bine la cele produse după 2006, iar costul final va fi de sub 1.000 de dolari. Este interesant de văzut cum va funcționa tehnologia fără un sistem AI în spate sau senzori, dar să vedem cum explică inventatorul.

George Hotz a fondat acum un startup, Coma.ai, care va produce aceste device-uri. Deocamdată el a lansat oficial o aplicație cloud pentru camere video auto Chffr, iar numai utilizatorii ei vor putea obține noul dispozitiv pentru a-l testa. Camera înregistrează tot de pe drum și le transmite către firmă, care vrea pe baza acestor date să îmbunătățească tehnologia de navigație. Datele video și GPS vor fi corelate într-un efort individual de a realiza hărți precise pentru navigația automată. Probabil acele date vor fi accesate de sistemul de navigație inteligent, deși nu este foarte clar acum cum va face asta.

Dispzitivul de navigație automată botezat Panda are un procesor pe 32 de biți, o mufă USB care va putea fi folosită pentru încărcarea telefonului, dar și drivere WiFi. Ar putea comunica cu aplicația realizată de firma lui George Hotz și astfel ar putea afla informații. Din câte înțeleg fără să știu prea multe, din mufa ODB-2 se poate contra accelerația și frâna, nu știu sigur dacă și direcția mașinii.

Apicația de navigație autonomă va fi accesată cu un abonament de 24 de dolari pe lună. Mai în glumă, mai în serios, a arătat că aplicația poate fi făcută astfel încât un sponsor să poată face mașina să oprească la o cafenea sau restaurant înainte să ajungă la destinație. În demonstrația lui a oprit la un Taco Bell înainte să ajungă la destinație.

Geohot a mai prezentat un astfel de proiect în 2016, când a crezut că poate lansa proiectul fără teste practice. Autoritățile americane NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) au cerut doar ca dispozitivul să fie testat, iar Geohot a renunțat pentru a merge mai departe. Primul său dispozitiv prezentat atunci făcea mașinile să obțină nivelul 2 de autonomie (adică să preia controlul accelerației și frânei când șoferul este distras).

Hackerul spune că Panda va oferi tot nivelul 2 de autonomie, ceva comparabil cu mașinile Tesla, dar pentru orice vehicul echipat cu dispozitivul. Autonomia merge pe o scara pînă la 5, când mașina se poate conduce singură, fără intervenția omului. Planul său de mașină autonomă poate fi realizat acasă de orice pasionat cu ajutorul unui smartphone OnePlus 3 și a aplicațiilor din GitHub. Întrebat dacă acum este pregătit pentru testele cu autoritățile, George Hotz a declarat că este pregătit pentru testarea la NHTSA dacă comenzile pentru device vor fi între 10.000 și 100.000 de utilizatori, altfel nu are rost.

Primul iPhone al Apple era codat să nu poată fi utilizat în alte rețele, iar Geohot a reușit extrem de ușor să spargă protecția Apple și să facă telefonul disponibil pentru orice operator. Astfel a devenit extrem de cunoscut. Omul a reușit apoi să spargă protecțiile PlayStation 3, a făcut un exploit pentru Galaxy S5, apoi a fost angajat de Facebook și de Google. Ideea cu autopilotul este disputată cu Tesla, el zice că a găsit o soluție mai bună, pe care a vrut să i-o vândă lui Elon Musk, dar că acesta i-a făcut următoarea ofertă: 12 milioane de dolari pentru idee, minus 1 milion de dolari pentru fiecare lună de întârziere în livrarea ei. Pînă la urmă nu s-au înțeles.