Evenimentul anual Google I/O începe mâine și sunt multe subiecte interesante de discutat, desigur, înainte de toate următoarea platformă Android P 9.0, apoi îmbunătățirile aduse pentru AI, Assistent, Lens și celelalte aplicații, precum Home. Evident, nu vor lipsi Wear OS sau Android TV și noile funcții implementate acolo.

Deja a existat un preview Android P 9.0, iar o parte din funcțiile noului sistem de operare sunt relativ cunoscute. Recent a apărut și o informație privind noile funcții de protecție, aplicațiile Android P nu vor mai primi posibilitatea de a urmări activitatea online a utilizatorului, cum o primesc generațiile anterioare realizate pînă acum.

Este tot mai clar că utilizatorii care descarcă aplicații gratuite din alte magazine decât Google Play, precum și cei care acordă acces unor aplicații necunoscute din Google Play își pun datele personale în mare pericol. Android este foarte permisiv cu aplicațiile malware, cele care copiază datele personale și le trimit către hackeri. Iar monitorizarea activității online este una specifică hackerilor, care obțin astfel informații în mod ilegal – de exemplu când v-ați conectat la Paypal și eventual username și parola. Asta se întâmplă la toate versiunile de Android de pînă acum, iar culmea este că la Android P va fi o protecție eficientă doar pentru noi aplicații dezvoltate pentru Android P, cele vechi vor funcționa în continuare dacă sunt compatibile.

ads

Pe măsură ce tot mai multe companii devin atente la protecția datelor utilizatorilor, sunt convins că și Google va adresa problema asta. De asemenea, vor prezenta noua versiune Google Play, dar și noutăți pentru Search, cel mai „bătrân” serviciu al companiei.

Pentru Android, e clar că cele mai multe modificări sunt legate de interfața dedicată telefoanelor cu ecran cu moț, care sunt tot mai multe și cuprind tot mai multe modele de „notch”, mai îngust sau mai lat. Probabil vor fi și alte modificări, fiecare nouă ediție aduce optimizări la resursele consumate, la consumul de energie, dar și alte îmbunătățiri de acest gen.

Dincolo de Android, este clar că anul 2018 este chiar anul Inteligenței Artificiale, iar Google nu va lăsa acest aspect din vizorul său. De fapt majoritatea „inovațiilor” anunțate anul acesta de productătorii de telefoane fac referire de fapt la asistentul Google, la care producătorii de terminale aduc nici modificări personale și-i dau alt nume de dragul marketingului. Dar în spate este probabil în cele mai multe cazuri tehnologia Google. Cam același lucru și la partea de foto, recunoașterea unor peisaje sau figuri, recunoașterea situației pentru a ajusta setările camerei, chestii de tehnologie care permit redarea unor detalii mai bune în fotografii. Cred că aici vor fi iar demo-uri, la fel ca funcțiile privind comenzile vocale și informațiile furnizate de asistent.

Sunt de așteptat și anunțuri privind zona de jocuri video, iar aici Google are avantajul propriului magazin de jocuri. Pe lângă chestia cu jocurile instant, cele care pornesc direct din Play fără alte instalări, nu știu însă ce ar mai putea anunța. Urmăresc conferința și urmează să vedem.

De asemenea, platforma Android Wear devenită acum Wear OS va fi prezentată și probabil are parte de un redesign, iar Google va vorbi de asemenea despre Android Auto și mașini inteligente, Android TV pentru televizoare inteligente și așa mai departe.