Google a prezentat primul developer preview pentru Android P, următoarea versiune a platformei pentru terminalele mobile. Sunt câteva schimbări, sunt lucruri noi, chiar dacă este doar o primă variantă pentru platformă, sunt interesant de discutat noutățile.
Puteți vedea în clip cum arată și aflați și acolo o serie de chestii, dar sunt informații pe scurt. Google face publică această versiune de Android doar pentru dezvoltatorii de aplicații care trebuie să se asigure că toate produsele lor sunt compatibile și rulează bine pe noua platformă software. De aceea, modelele Pixel pot rula Android P și astfel se pot testa toate înainte de lansarea comercială.
Lansarea oficială Android P este anunțată de XDA-Developers pe 14 martie, adică Ziua Pi. Oamenii au primit acces înainte, am văzut și pe The Verge și o serie de alte site-uri, așa că pun cap la cap toate detaliile, în funcție de importanță.
Conform estimărilor, pe 8 mai 2018 la conferința Google I/O va fi prezentată oficial noua platformă cu toate funcțiile dorite de Google. Probaibil atunci va fi trimisă dezvoltatorilor versiunea a doua pentru teste. Urmează apoi o actualizare în iunie/iulie, iar lansarea finală este estimată a avea loc în trimestrul trei. Anul trecut prin septembrie s-au lansat primele telefoane cu Android 8.0, așa că este logic să vedem noua variantă pe terminalele lansate spre final de an. Probabil Pixel 3 va fi iar primul telefon cu noul Android, dacă nu cumva Google permite vreunui partener precum LG sau HTC să lanseze vreun telefon înainte de Pixel.
Mai amintesc doar că există tutorile cum puteți instala Android P developer preview pe terminalele voastre (merge doar pe Pixel, Pixel XL, Pixel 2 și Pixel 2 XL). Dar vă asumați riscurile, nu este 100% garantat că totul va merge ok.
Schimbări în Android P
Protecție mai bună. Sunt multe schimbări, atât pentru protecție din punct de vedere al securității IT, cât și pentru dreptul utilizatorului de a avea intimitate. Aplicațiile nu vor mai putea accesa microfonul sau camera fără să știți asta, nici senzorii telefonului. Când ecranul este inactiv, toate sistemele încetează să mai trimită date, iar acest lucru va spori și autonomia bateriei. Toate back-up-urile sunt criptate end-to-end ca să nu poată fi interceptate. Autentificarea cu amprentă va fi îmbunătățită și ea.
Smart Battery Manager. Este o funcție ascunsă în Android P care va optimiza consumul de energie reducând permisiunile pentru anumite aplicații care consumă prea mult. Este o chestie care nu se activează din meniu sau nu se poate afișa prea ușor, cei de la XDA explică că este ascunsă și activată automat, dar puteți cumva intra în setările avansate să vedeți ce aplicații au consumat cel mai mult. Surpriza e că sunt probabil tot alea, Facebook, Instagram, Whatsapp și ce folosiți voi intens, genul Google Maps.
Sunet de încărcare. Cei de la OnePlus au pus un sunet în momentul în care telefonul e conectat la încărcător, iar la unele modele există sunet când îl pui la încărcat wireless. Se pare că ideea le-a plăcut la Google. Este adevărat, am auzit situații când telefonul a fost conectat la cablu, dar încărcătorul era scos din priză, iar omul nu a observat. Așa, dacă nu sună, știi că nu se încarcă și te uiți mai atent. Nu e neapărat ceva critic, dar e nice to have.
Notificări smart. Se pare că Android P va observa dacă ștergeți notificări de la o aplicație și nu le citiți, iar dacă nu blocați manual notificările le va bloca el automat. Desigur, poate să fie și o potențială problemă cu asta. Așa că sistemul te va întreba – ai șters toate notificările GMail – vrei să blochezi de tot? Așa că unii vor descoperi că unele notificări enervante se pot bloca de tot. Dacă spui că nu vrei să blochezi sistemul nu va reveni cu întrebarea indiferent câte notificări ștergi ulterior.
Lock screen smart. Pentru cei care folosesc încă sistemul de deblocare cu model, desenând o figură din puncte, există acum un sistem smart. Este furat tot de la OnePlus, iar faza e că nu mai desenează tot modelul pe ecran, așa că un binevoitor nu va ști exact ce ai trasat tu pe ecran. Nici colegul de birou, nici veciunul de scaun din avion, niciunul nu va obține modelul final cu care se deblochează telefonul. Desigur, ar putea vedea urmele pe sticlă, dar tot nu știu exact de unde ai început și cum ai parcurs traseul pentru deblocare.
Quick Settings. Zona de setări rapide este redesenată și are funcții noi. Una dintre ele este legată de Alarme, arată direct următoarea alarmă setată și te lasă să adaugi una rapid dacă ai uitat ceva, fără să mai bântui prin meniuri.
Ecran cu moț. Vă scrisesem despre asta, toate aplicațiile se vor putea adapta la ecran cu moț (breton, notch – ecran întrerupt ca la iPhone X). Este un mod special și odată activat va detecta singur și va reda informațiile doar pe spațiul disponibil.
Call recording tone. Odată cu noul Android, toate înregistrările de apeluri vor fi notificate prin sunete, astfel încât să nu mai existe problema înregistrărilor ilegale, acele bip-uri vor notifica utilizatorul că este înregistrat.
Noi funcții Bluetooth sau WiFi. Telefoanele Android P vor putea fi folosite pe post de mouse sau tastatură externă pentru calculatoare sau televizoare smart, datorită noilor funcții Bluetooth. De asemenea, veți putea folosi WiFi Print direct pe telefon, conectat la rețea, printezi pe imprimanta disponibilă.
Procesare neurală. Pentru noile terminale Android care au procesoare pentru Inteligența Artificială și Augmented Reality, noua platformă mobilă oferă Neural Networks API, care este deja în Android 8.1, cea mai nouă versiune a platformei. Dar va fi optimizată la versiunea 1.1 pentru Android 9.0 P.
Navigație indoor. O funcție specială pentru Mall-uri și centre comerciale, unde Goolge tot avansează cu Maps. Desigur, va merge și prin aeroport și alte clădiri. Sunt tehnologii noi, precum WiFi Round-Trip-Time (RTT), care folosește hot-spot-urile WiFi din zonă ca să arate mai bine localizarea pe hartă.
Nu știm acum care va fi numele oficial Android P. Știm sigur că este platforma Android 9.0, iar numele este sigur legat de dulciuri. Dar nu știm acum dacă va fi Pistachio Ice Cream, Pancake, Popcicle sau Pudding, Peanutbutter, sunt zeci de variante care au legătură și cu dulciurile și cu alte versiuni anterioare. Android a mai fost înghețată la Ice Cream Sandwich, deci este puțin probabil să fie Pistachio Ice Cream. Dar