În seara asta (dimineață la ei) începe Google I/O 2016, cel mai mare eveniment pentru dezvoltatorii software și partenerii gigantului online. Ediția a zecea a evenimentului și este al zecea an de când lucrează la Android.
O să vă relatez aici câteva din ideile principale. Evenimentul se poate urmări video chiar aici.Detalii sunt și pe Twitter aici ->>

Noutățile de la Google I/O

Sundar Pichai urcă pe scena conferinței și începe prezentarea oficială. Sunt vreo 7.000 de invitați acolo, vreo 12.000 de privitori online. El spune că evenimentul este urmărit de 500.000 de oameni. Când s-a lansat Google, acum 17 ani, circa 300 de milioane de oameni utilizau internetul. Acum sunt peste 3 miliarde. Iar noua generație este complet online, mai ales pe smartphone și dispozitive mobile.

La ora actuală, 60% din căutări sunt de pe dispozitive mobile, iar 20% din căutări sunt prin comenzi vocale / asistenți digitali. Google a dezvoltat masiv partea de traducere, iar în ultimii 10 ani s-a ajuns de la 2 limbi principale la sute de limbi și 143 de miliarde de cuvinte pe zi.

Inteligența Artificială este o prioritate, așa că Google lansează acum Assitant, o versiune AI care învață de la Google Now și personalizează experiența fiecărui utilizator. Începe să înțeleagă contextul întrebării, folosește camera să vadă localizarea, obiectivele din jur, înțelege cuvintele care nu sunt pronunțate corect. Nu este clar care e diferența dintre Assitant și Google Now sau dacă este același lucru.

Google recunoaște că s-a inspirat de la Amazon în realizarea unui device smart home. Va fi lansat în cursul acestui an. S-a tot zvonit în ultima perioadă despre Google Home. Este de fapt tot o versiune a lui Google Assistant, cu un device conectat la Internet, dar căruia să îi poți da sarcini prin voce. Este versiunea Google a lui Amazon Echo. Arată ca o vază pentru flori, sunt curios de la ce distanță “aude” comenzile.

google home

Vrei să îți pună muzică, zici doar “play x” sau vrei să schimbi canalul, zici să caute clipul respectiv, canal Youtube și așa mai departe.
De asemenea știe să lucreze cu o mulțime dispozitive smart din casa digitală. Boxe, lumini, televizor, termostat și altele. Poți afla tot ce vrei de pe Google, vremea, informații, dar și orice altă informație vrei.

Evident, are acces la calendarul tău și îți poate aminti de diverse evenimente. Poți rezerva masa la restaurant, poți chema un Uber, poți să faci diverse alte acțiuni, ca un asistent real.

Google Photos are 200 de milioane de utilizatori, iar imaginile ajută Inteligența Artificială să înțeleagă pentru a recunoaște apoi cuvintele și conceptele căutate de utilizatori.

Google lansează Allo, o aplicație de mesagerie concurentă cu Whatsapp, Messenger sau Hangouts. Cică ar fi totuși diferită, dar nu văd cum. Are tot stickere, are o tastatură pe care poți scrie cu degetul (swipe), are diverse alte chestii de chat. De asemenea, are un editor foto pentru a trimite pozele cu dedicație. Funcția smart reply de la Gmail vine pe Allo, îți sugerează ce să răspunzi pe baza experienței. Așa vei putea trimite mesaje standard după o vreme, fără să mai scrii nimic. Identifică dacă ai primit o poză cu mâncare și dă automat un reply pe care oamenii chiar îl folosesc. Dacă ai o invitație, sugerează să răspunzi fie Da, ok, fie Nu, nu pot. Și așa mai departe. Aplicația include deja acces la Google Assistant și poți face rezervarea la restaurant direct de acolo.

Google lansează Duo, o aplicație de video-chat pentru dialog la distanță, pentru Android și iOS și permite utilizatorilor să arate imaginile din jur ÎNAINTE să deschizi apelul respectiv.

Sunt curios dacă Google va preinstala astea pe telefoanele Android și le va face în timp ca fiind default în loc de cele tradiționale. Ar părea ceva tipic pentru Google.

Despre Android N

Vorbesc despre aniversarea de 10 ani Android, despre miliardele de utilizatori, despre Android Wear, vesiunea Auto, Google Play.
Anul trecut au fost 65 de miliarde de aplicații descărcate din Google Play.
Una dintre îmbunătățirile aduse Android N este grafica susținută de noul API Vulkan. Noul compiler este botezat “G compiler”. Promit performanțe mai bune, viteza ridicată de încărcare și procesare pentru jocuri.
Android N va avea și securitate mult mai bună, criptare la nivel de fișier, un nou media framework, care să nu permită exploit-uri chiar dacă încarci fișiere media din locații nesigure, actualizări silențioase fără să necesite timp de așteptare, vor fi aplicate când restartezi tu telefonul, natural, fără clasica perioadă de optimizare care ținea mult și bine.

Google testează fiecare aplicație din Google Play și de asemenea lucrează cu alte companii pentru detectarea vulnerabilităților și a atacurilor contra platformei Android.

Au adăugat soluții pentru split display sau picture-in-picture direct în Android N, soluție să treci rapid de la o aplicație la alta și un buton care închide toate aplicațile care rulează momentan. Majoritatea alertelor din Android sunt legate de aplicații de mesagerie, așa că la Android N veți putea să răspundeți la mesaje din zona de notificări, cu tot cu emoji.

Lansarea Android N este prevăzută pentru sfârșitul verii. Vor lansa curând o versiune Beta care va putea fi testată pe dispozitvele Nexus.

Despre proiectele VR

Au ajuns la capitolul realitate virtuală pentru Android N, acum au realizat o platformă specială pentru realitatea virtuală – Day Dream. Va permite experiențe VR de calitate mai bună, ca grafică și ca interacțiune, dar numai pe terminalele Android N. Vor exista niște specificații speciale pentru DayDream, iar telefoanele vor fi marcate ca fiind capabile DayDream sau nu. Putere de procesare și senzori speciali sunt necesari pentru o experiență VR mai bună. Vor fi modele Samsung, LG, Huawei, Xiaomi, HTC, Asus și Alcatel.

Au creat un controller special pentru VR, pentru a interacționa mai bine cu realitatea virtuală. Va fi disponibil din această toamnă.

Google Play for VR, există un magazin dedicat experiențelor de realitate virtuală și există DayDream Home, pagina ta principală din realitate virtuală. Vor fi acolo și filme din HBO sau Netflix și documentarele Discovery sau NatGeo și alt conținut.

Android Wear

Lansează astăzi Android Wear 2.0. Noua platormă nu mai necesită prezența permanentă a telefonului, poți face sport fără să mai iei telefonul, iar aplicațiile de fitness știu să înregistreze toate datele. Au făcut demo cu telefonul oprit. Există suport pentru ceasurile cu SIM, să aibă toate funcțile unui smartphone fără să mai ai decât ceasul smart.

Voresc despre mobilitate, Chrome are 1 miliard de utilizatori. Lansează Android Studio 2.2, soluția prin care 90% din aplicațiile de top sunt realizate. Se pot testa aplicațiile direct în cloud, are viteză mai mare, rulează aplicațiile mai rapid. Se pot testa diverse dimensiuni de ecran, iar interfața se adaptează automat. APK analyzer va permite dezvoltatorilor să optimizeze aplicațiile. FireBase Analytics este G Analytics dedicat pentru aplicații, urmărește ce fac utilizatorii aplicației.

Android Instant Apps, aplicații care vor rula instant, ca o pagină web. Nu e nevoie să instalezi, ci dai click din Play și ruleză.