Un judecător a decis că motorul de căutare Google și-a exploatat în mod ilegal dominația pentru a înlătura concurența și a înăbuși inovația. Decizia ar putea fi una istorică și ar putea afecta una dintre cele mai puternice companii din lume.


Sursa foto: https://depositphotos.com/ro

Decizia instanței: monopol

Decizia extrem de așteptată emisă de judecătorul de district american Amit Mehta vine la aproape un an de la începerea unui proces care punea în față Departamentul de Justiție al SUA împotriva Google, în cea mai mare confruntare antitrust din țară dintr-un sfert de secol.

După ce a analizat o mulțime de dovezi care au inclus mărturii de la directori de top de la Google, Microsoft și Apple în timpul procesului de 10 săptămâni de anul trecut, Mehta a emis această concluzie din titlu.

„După ce a analizat cu atenție și a cântărit mărturia și probele martorilor, instanța ajunge la următoarea concluzie: Google este un monopolist și a acționat ca unul pentru a-și menține monopolul”, a scris Mehta. El a spus că dominația Google pe piața de căutare este o dovadă a monopolului său.

Google „se bucură de o cotă de piață de 89,2% a serviciilor generale de căutare, care crește la 94,9% pe dispozitivele mobile”, se arată în hotărâre.

Decizia reprezintă un eșec major pentru Google și compania mamă, Alphabet Inc., care susținuseră cu fermitate că popularitatea sa provine din dorința copleșitoare a consumatorilor de a folosi un motor de căutare atât de bun în ceea ce face, încât a devenit sinonim cu căutarea lucrurilor online. Motorul de căutare Google procesează aproximativ 8,5 miliarde de interogări pe zi în întreaga lume, aproape dublându-și volumul zilnic față de acum 12 ani, potrivit unui studiu recent publicat de firma de investiții BOND.

Adevărata problemă este aceasta: nu există un rival decent pentru Google. Chiar și Bing, evoluat acum mai mult, rămâne o palidă alternativă. Restul motoarelor de căutare pe care Google le sugerează pentru că este obligat acum să promoveze rivalii sunt apă de ploaie, mai ales în limba română.

Pe scurt, chiar și o sancțiune maximă, de genul să oblige Google la separarea de Meta, nu poate aduce nicio schimbare pozitivă. Doar că va fi o firmă „independentă”. Dar alternativă reală nu există. Poate există vreo șansă cu viitorul motor de căutare bazat pe ChatGPT.