Pe 27 septembrie, Google sărbătorește 20 de ani, ocazie cu care invită pe toată lumea la o călătorie în timp. Mai precis într-o vizită virtuală în Street View în garajul în care a funcționat primul birou Google.

Acesta a fost refăcut să arate aproape exact ca acum 20 de ani (septembrie 1998), când fondatorii Google Sergey Brin și Larry Page au deschis primul birou al companiei în garajul lui Susan Wojcicki (în prezent CEO YouTube), de pe Santa Margarita 232, Menlo Park, California, Statele Unite.

Mi-aduc aminte că în ’96-’97 nu puteai găsi aproape nimic pe internet și era foarte frustrant. Exista directorul Yahoo unde erau doar site-urile mari, căutarea era slabă. Apăruseră portalurile mari, Lycos, Excite și primii care veniseră cu ideea unui motor de căutare erau Altavista. Am folosit 2-3 ani Altavista pentru căutări, avea conținut US/UK destul de bun, dar nu pe română.
Și apoi bang, a venit Google, au fost la început un start-up de care râdea lumea, dar au devenit monopolul de azi. Au renunțat la motto-ul lor Don’t be evil și au uitat vremea în care criticau Microsoft pentru abuzuri. Astăzi, Google face abuzurile și nu există soluții, micile amenzi luate nu îi vor convinge să renunțe.

Dar ideea revenirii la origini este simpatică și cei din start-up-uri pot învăța că multe proiecte gigantice au pornit de jos, la americani din garaje.

Odată ce intră pe ușa laterală a garajului, vizitatorul va observa o masă cu picioare galbene pe care se află un monitor CRT, pe ecranului căruia este deschisă una dintre primele variante ale paginii de căutare Google. Plus o mașină de spălat și un uscător de rufe, de care Larry și Sergey erau foarte încântați.

În celălalt capăt al holului se află un dormitor, care acum 20 de ani juca rolul de „sediu central”, iar înauntru se găsește o tablă pe care scrie “Google’s Worldwide Headquarters” (în traducere: ”sediul global al Google”). Pe o altă tablă se poate vedea logo-ul Google din 1988. Mai mult, vizitatorii vor putea descoperi în garajul Google de pe Street View câteva „secrete”: 20 de piese din istoria companiei, de la prototipul ochelarilor Google la scaunul original al lui Larry. Pentru asta trebuie găsită ușa secretă care face legătura cu lumea paralelă unde sunt plasate aceste 20 de piese.

Mai multe detalii în blogpost-ul Google.