Google Maps a primit o actualizare pentru navigație pe WiFi, iar stocarea hărților offline se poate face pe cardul microSD. Astfel se rezolvă una din cele mai mari probleme pentru cei care utilizau navigația pe Maps, traficul mare de date mobile generat.

maps2-side-compressor

Eu folosesc Google Maps inclusiv în roaming, iar în ultima vacanță am consumat cam 1GB de date mobile. Nu e deloc plăcut, chiar dacă tarifele în roaming au scăzut. Oricum, pare să fie o problemă cu hărțile descărcate pentru navigația offline, aveam trei secțiuni salvate, dar nu le-a folosit aproape deloc. Abia aștept să testez noua versiune.

Update: da, este utilă bifarea Wi-Fi only și ca să nu consumi date mobile atunci când ești pe roaming și nu vrei să acceseze Google Maps rețeaua 3G/4G. Mersi pentru precizare.

Navigația WiFi este utilă mai ales dacă ai vreun modem special pentru mașină. Sunt din ce în ce mai populare, iar ofertele de date mobile sunt mai bune. Există WiFi în unele autobuze sau trenuri, de asemenea, există orașe care au rețea WiFi gratuită oferită de primărie, iar acolo te poți plimba liniștit. Apăruse și la noi inițiativa asta acum câțiva ani, dar cred că au cam dispărut în ultima perioadă.

Stocarea hărților pe cardul microSD este utilă dacă ai puțin spațiu pe telefon. Poți avea 8GB sau 16GB pe telefon și card de 128GB. Atunci muți toate aplicațiile și hărțile pe card și faci loc pe smartphone.

Google începe încet-încet să dezvolte opțiunile de transport în unele țări. Eu când plec folosesc sistemul pentru a găsi opțiuni de transport cu metroul sau cu autobuzul. Uneori merge foarte bine, de exemplu în Germania, alteori merge dificil, în Franța de exemplu. Dar sunt opțiuni utile. Acum vor lucra și cu alți parteneri, firme de taxi sau firme de transport de tipul ride-sharing, probabil cu cei care sunt dispuși să investească pentur a avea clienți de la Google. E ciudat că nu lucrează cu Uber, ci cu unul din principalii lor rivali, Grab.

Da, știu că există aplicații de navigație cu acces offline sau cu stocare pe microSD, dar niciuna nu s-a dovedit la fel de precisă ca Google Maps. E faza aia că poți vedea și hartă, dar și imaginea din satelit sau chiar StreetView dacă ai date nelimitate. Te ajută în cele mai neașpeptate locuri. Tot m-am rătăcit prin Franța de două ori, dar măcar am găsit rapid alternativa spre direcția corectă.