Google a lansat astăzi oficial cipul cuantic botezat Willow. Conform explicației oficiale, poate face în 5 minute calcule pe care un supercomptuer rapid de astăzi le-ar face în 10 la puterea 25 ani. Un septilion de ani (un milion la puterea a șaptea). Sunt mai mulți ani decât avem de la Big Bang.
Ce știm despre Google Willow
Cipul Willow este un pas major într-o călătorie începută cu peste 10 ani în urmă, scrie Hartmut Neven. „Când am fondat Google Quantum AI în 2012, viziunea a fost de a construi un computer cuantic util, la scară largă, care să poată valorifica mecanica cuantică – „sistemul de operare” al naturii în măsura în care îl cunoaștem astăzi – pentru a ajuta societatea prin avansarea descoperirilor științifice”, a explicat el.
Ca parte a Google Research, echipa a trasat o foaie de parcurs pe termen lung, iar Willow ne conduce în mod semnificativ pe această cale către aplicații relevante din punct de vedere comercial. Willow poate reduce erorile exponențial pe măsură ce se adaugă putere folosind mai mulți qubiți. Erorile sunt una dintre cele mai mari provocări în calculul cuantic, deoarece qubiții, unitățile de calcul din calculatoarele cuantice, au tendința de a schimba rapid informații cu mediul lor, ceea ce face dificilă protejarea informațiilor necesare pentru a finaliza un calcul. De obicei, cu cât folosiți mai mulți qubiți, cu atât vor apărea mai multe erori, iar sistemul devine clasic.
Google a oferit rezultate care arată că cu cât se folosesc mai mulți qubiți în Willow, cu atât mai mult reducem erorile și cu atât sistemul devine mai cuantic. Am testat rețele tot mai mari de qubiți fizici, crescând de la o grilă de qubiți codificați 3×3, la o grilă de 5×5, la o grilă de 7×7 – și de fiecare dată, folosind cele mai recente progrese ale noastre în corecția erorilor cuantice, am reușit să reducem rata de eroare la jumătate. Cu alte cuvinte, am realizat o reducere exponențială a ratei de eroare.
Performanța lui Willow la acest punct de referință este uimitoare: a efectuat un calcul în mai puțin de cinci minute, care ar dura unul dintre cele mai rapide supercalculatoare de astăzi 10 la puterea 25 sau 10 septilioane de ani. Dacă vrei să-l scrii, sunt 10.000.000.000.000.000.000.000.000 de ani. Acest număr uluitor depășește intervalele de timp cunoscute în fizică și depășește cu mult vârsta universului. Acesta dă credință noțiunii că calculul cuantic are loc în multe universuri paralele, în conformitate cu ideea că trăim într-un multivers, o predicție făcută pentru prima dată de David Deutsch.
Sursa: The Guardian