În America e la modă acum să contești invențiile start-up-urilor și să spui că investițiile în inovație reprezintă “o nouă bulă“. S-a întâmplat cu un start-up medical, Theranos, care promitea un test foarte ieftin pentru depistarea bolilor, prin testarea sângelui. A ieșit la iveală că foloseau testele clasice. Dar nu e clar dacă făceau asta pentru că nu au tehnologia sau vroiau să confirme rezultatele. Nimic nu e clar. Acum este un scandal cu uBeam, o companie cu soluții de încărcare wireless.

uBeam-logo

Bun, există deja încărcare wireless. După cum știți am testat soluții de la Samsung sau de la Ikea. Există niște proiecte similare și pentru laptop, nu doar pentru smartphone. Problema? Păi dispozitivul trebuie să atingă suprafața de încărcare și să fie pus în poziția exactă, altfel nu se încarcă. De fapt, nu prea este încărcare wireless. Trebuie să fie un contact acolo. E cam același lucru ca încărcătorul clasic, doar că fără mufă. Dar ai cabluri în continuare pe birou.

uBeam promite că va rezolva asta. Ei au inventat o mașinărie care trasmite energia sub formă de unde sonice, ea fiind convertită înapoi pentru încărcarea bateriei cu o serie de accesorii speciale. Raza de acoperire este acum de 4 metri, nu trebuie să pui telefonul nicăieri. Se pot încărca pînă la patru device-uri simultan. Practic, este tocmai ceea ce-și dorește oricine acasă și probabil că un astfel de dispozitiv va avea un succes comercial clar. Tocmai de-asta s-au investit circa 23 de milioane de dolari în firmă, după care au început să apară contestațiile.

Tehnologia asta este imposibil de realizat fizic, spun unii specialiști. Ba ar putea fi periculoasă tehnologia, ar putea exploda sau altceva. Deși nimeni nu știa concret cum funcționează. Acum cei de la uBeam au făcut publică o parte din tehnologia inventată de ei. Probabil că această chestie nu va convinge scepticii, dar va ajuta o companie rivală să facă produse concurente. Rămâne de văzut, iar uBeam este un exemplu pentru cei interesați de start-up-uri.