Intel Compute Card face încă un pas în miniaturizarea PC-ului, după Compute Stick. La CES, compania americană a lansat un computer de dimensiunea unui card bancar.

Intel Compute Card are 10 centimetri lungime, 5.5 centimetri lățime și doar 5 milimetri grosime. În aceste dimensiuni extreme, avem și CPU, dar și GPU, RAM, stocare internă și tehnologie wireless pentru a se conecta la alte dispozitive. Ideea din spatele acestei lansări nu este să ai un PC conectat care să înlocuiască telefonul, ci să ai un dispozitiv IoT (Internet of Things), care poate transforma un frigider vechi, un televizor vechi sau chiar echipamentele business precum panourile de reclame în dispozitive “smart”.

Intel a pierdut lupta deocamdată pe zona de mobile, dar cu soluții smart ar putea cuceri lumea Internet of Things, o adevărată revoluție digitală la nivel global care va aduce peste 50 de miliarde de dispozitive smart în următorii ani. Introduci Compute Card în slotul special și un dispozitiv clasic devine un echipament inteligent din casa inter-conectată.

Compania americană nu a făcut publice detaliile tehnice, dar probabil că modelele avansate vor folosi procesoarele Core M, care ajung la performanțe foarte bune. Mufa fizică de conectare este o variantă USB-C, respectiv “USB-C plus extension”.

Datorită dotărilor hardware foarte bune, Intel Compute Card poate rula sistemul de operare Windows 10, dar evident este compatibil și cu Linux. Din câte înțeleg vor exista produse similare de la partenerii Intel precum Dell, HP, Lenovo și alții.