Lansarea iPhone 15 va avea loc pe 12 septembrie. În mod istoric Apple lansa terminalele iPhone în a doua marți din luna septembrie. Dar anul trecut a ieșit din acest tipar organizând lansarea pe 7 septembrie. Anul acesta însă, operatorii telecom au anunțat că ziua lansării va fi 12 septembrie, un moment când angajații primesc zi liberă. Deocamdată nu există o confirmare oficială.

lansarea iphone 15

Lansarea iPhone 15

Potrivit unui nou raport de la 9to5Mac, Apple va anunța seria iPhone 15 pe 12 septembrie. Data care cade miercuri ar fi cu șase zile mai târziu decât anunțul iPhone 14 de anul trecut. Noul raport citează mai multe surse din industrie, care susțin că operatorii de telefonie mobilă din SUA le-au cerut angajaților să nu-și ia zile libere pe 13 septembrie, din cauza unui „anunț major pentru smartphone-uri”.

Zvonurile despre iPhone 15 s-au intensificat în ultima vreme. Am auzit despre prețuri, rame mai subțiri la display, un cadru de titan, camere noi și un modul periscop pe 15 Pro Max.

Se spune că iPhone 15 și 15 Plus primesc anul ăsta Dynamic Island, dar nu ProMotion de 120 Hz încă. Se așteaptă că iPhone 15 Pro va costa cu 100 de dolari mai mult decât predecesorul său, începând de la 1.099 de dolari, în timp ce modelul 15 Pro Max ar trebui să plătească o creștere de 200 de dolari și ar putea începe de la 1.299 de dolari. La noi, prețurile sunt bineînțeles cu mult mai mari.

Scriu aici că toate modelele ar trebui, teoretic, să vină cu noul USB-C cerut de Comisia Europeană. Apoi, vreau să vă reamintesc pe scurt ce știm despre fiecare model.

iPhone 15 de bază

iPhone 15 pare să arate similar cu actualul iPhone 14. Probabil și dimensiunile sunt apropiate. Evident, el trece la procesorul de anul trecut, A16 Bionic, iar iPhone 14 rămăsese la A15 de la generația anterioară. Ecranul pare să aibă aceleași dimensiuni, dar va aduce în premieră Dynamic Island. Asta dacă este să-l credem pe respectatul analist Ross Young. Într-un tweet, Young spunea că Dynamic Island este așteptat pe „modele standard pe 15”. El adaugă că „încă nu se așteaptă la 120 Hz/LTPO la modelele standard, deoarece lanțul de aprovizionare nu îl poate suporta”. Cu alte cuvinte, este puțin probabil ca iPhone 15 și 15 Plus să primească afișajul Apple mereu activ cu suport ProMotion.

Bateriile iPhone nu au fost cele mai bune, dar Apple a îmbunătățit semnificativ autonomia la modelele recente. Ca și în cazul oricărui iPhone de nouă generație, capacitatea bateriei va crește, iar seria iPhone 15 va avea iar baterii mai mari. Potrivit unui raport al ITHome care citează o sursă Foxconn, seria iPhone 15 va veni cu o creștere cu până la 18% a capacității bateriei. iPhone 15 se spune că va avea o baterie de 3.877 mAh, ceea ce ar fi o creștere cu 18% față de modelul anterior.

Se spune de asemenea că iPhone 15 și 15 Plus ar putea primi senzorul principal de 48 de megapixeli. Rămâne însă să confirmăm acest zvon.

Zvonurile spun că iPhone 15 de bază își va păstra prețul de anul trecut. Dar nu trebuie uitat că el era anunțat la 799 dolari, iar în Europa a costat probabil 999 euro.

iPhone 15 Plus

Conform zvonurilor, iPhone 15 Plus va avea ecranul tot de 6,7 inch, OLED, iar acum va aduce Dynamic Island. Ambele modele de bază au o luminozitate maximă de 1200 nit și ambele acceptă True Tone, Haptic Touch și HDR.

Probabil și Plus va trece la procesorul Apple A16, după ce modelul anterior a avut A15 de la generația 2021. Nu este ceva confirmat, dar este o decizie logică, cred că așa se va întâmpla.

La asta trebuie adăugat zvonul că va primi senzorul de 48 de megapixeli foto. Iar la capitolul baterie și el urmează să aibă 4532mAh, o creștere de 200 mAh față de 14 Plus de anul anterior.

Prețul zvonit pentru acest model este de 899 dolari, deci probabil la noi va fi de 1.099 euro.

iPhone 15 Pro

Varianta de Pro are numeroase noutăți față de 14 Pro. În primul rând se spune că șasiul de anul ăsta va fi din titan. Adică mai rezistent și mai ușor decât cel de până acum care era din oțel inoxidabil.

Apoi va aduce procesorul nou, Apple A17 Bionic care evident, va spulbera iarăși competiția. Păcat că producătorii Android nu mai reușesc să se apropie de performanțele Apple. Doar Samsung încearcă, dar sunt mereu cu un pas în urma Qualcomm, care este cu un pas în urma Apple. Pe vremuri Huawei făcea totul să fie mai competitiv.

Nu știm de îmbunătățirile foto pentru 15 Pro. Singurele zvonuri au fost despre camera periscop de pe Max. Dar aici nu avem date exacte. Totuși, mă aștept la noutăți, poate chiar doi senzori de 48 megapixeli.

Legat de preț, iPhone 15 Pro este cotat la 1.099 dolari în SUA, ceea ce înseamnă că la noi va costa spre 1.299 euro.

iPhone 15 Pro Max

Evident, ca în fiecare an, iPhone 15 Pro Max este vedeta lansărilor Apple. Este cel mai complet și cel mai performant telefon. Chiar s-a auzit că este denumit pentru prima dată iPhone 15 Ultra, ceea ce nu ar fi deloc greșit. Doar că Apple este reticent la schimbări bruște și uneori durează foarte mult să schimbe ceva. Chiar dacă numele de Ultra ar fi justificat.

Deocamdată vom păstra numele de Pro Max, iar detaliile sale sunt în mare cunoscute. Păstrează cam aceleași dimensiuni ca anul trecut, cu ecran de 6.7 inch, dar se spune că va avea margini mai subțiri ale display-ului. Vorbim de milimetri, greu de observat, dar pentru utilizatorii care folosesc zilnic telefonul se va vedea diferența.

Pe lângă cele trei camere obișnuite, iPhone 15 Pro Max ar avea cameră foto periscop cu zoom optic mare. Acest lucru va duce la modificarea layoutului tradițional al modulului foto Apple, spun sursele care au aflat despre situație. Nu știm cum, urmează să aflăm.

Evident, va avea procesorul A17 Bionic, care va depăși toate procesoarele smartphone de până acum. Iar bateria sa integrată este cotată la 4.852 mAh, mai mare cu aproape 500 mAh față de anul trecut. Deja 13 Pro Max și 14 Pro Max aveau o autonomie excelentă datorită tuturor optimizărilor, dar acum vor beneficia și de procesor nou, dar și de bateria clar mai mare. Încă un atu de achiziție important.

Evident, va avea și el șasiul din titan pentru rezistență. Iar ecranul și spatele din sticlă vor aduce probabil noi generații de sticlă rezistentă.

Prețul iPhone 15 Pro Max este așteptat să atingă 1.299 dolari la lansare, deci în Europa va tine spre 1.499 euro.

Prețurile despre care am discutat aici sunt de obicei pentru variantele de bază ale terminalelor. Cele mai dotate vor costa chiar mai mult. Iar toate zvonurile vorbesc despre o nouă întârziere a livrărilor de telefoane Apple, cauzată de problemele de display nou și margini subțiri și alte probleme din lanțul de aprovizionare al companiei.