Mașina autonomă Apple, care era anunțată ca sigură acum trei ani, nu s-a lansat nici până azi. Dar nu din cauză că ar fi renunțat la ea. Un scandal interesant a ieșit la iveală zilele astea. Un angajat Apple sifona codul sursă al mașinii către chinezi. Când s-a văzut descoperit, el a fugit din SUA și a plecat direct în China. Iar acum lucrează chiar la Geely.


Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/

Ancheta confirmă furtul de date

Fostul inginer software al Apple a fost azi acuzat oficial că a furat tehnologia mașinii autonome Apple. Acuzarea spune că a furnizat informațiile către o companie chineză de mașini autonome, a anunțat marți Departamentul de Justiție. Ei nu au numit exact care companie, dar o lămurim imediat și pe asta.

Weibao Wang a lucrat ca inginer software la Apple din 2016 până în 2018, se arată într-un rechizitoriu al DOJ. Wang a primit „acces larg” la bazele de date care puteau fi accesate doar de 2.700 dintre cei 135.000 de angajați ai Apple. Wang este al treilea fost angajat Apple acuzat că a furat secrete comerciale pentru China.

Wang a fost acuzat de șase capete de acuzare separate, care implică furtul sau tentativa de furt a „codului sursă de autonomie complet” Apple, sisteme de urmărire, planificare a comportamentului pentru sisteme autonome și descrieri ale hardware-ului care se afla în spatele sistemelor.

La un an de la angajare, cu patru luni înainte de a renunța la slujba Apple, Wang a acceptat un loc de muncă la filiala din SUA a unei companii chineze și a început să sifoneze „cantități mari” de tehnologie comercială sensibilă din codul sursă, susține rechizitoriul.

Unde este angajatul acum?

Oamenii legii au efectuat o percheziție în casa lui Wang din California pe 27 iunie 2018, unde au găsit cantități mari de date furate, confidențiale și de proprietate, susține rechizitoriul. Wang a putut să fugă din țară chiar după ce forțele de ordine au executat percheziția, în ciuda faptului că a promis că nu o va face. A cumpărat un bilet și a zburat în China în aceeași zi.

După ce Wang a părăsit Apple, a început să lucreze la o firmă de inteligență artificială numită Singularity.AI, care are birouri în California și China. După aceea, a lucrat ca director de tehnologie la Neolix, o companie chineză de mașini autonome. În 2021, Wang s-a alăturat Jidu pentru a conduce eforturile companiei de conducere inteligentă.

Jidu este o societate joint-venture pentru vehicule electrice între compania chineză de internet Baidu și producătorul chinez de mașini Geely.