Fundația Orange a lansat oficial, în cadrul programului Digitaliada, primul set de 25 de tutoriale video în sprijinul predării matematicii cu utilizarea aplicației digitale GeoGebra. Seria celor 25 de tutoriale video dezvoltate vine în completarea materialelor educaționale propuse pe platforma online, în secțiunea eConținut, subsecțiunea de materiale Digitaliada.

 

Resursele educaționale sunt destinate cadrelor didactice pentru facilitarea procesului de predare, precum și pentru consolidarea cunoștințelor și crearea de competențe pentru elevi.

Tutorialele video sunt dezvoltate pe niveluri (mediu/avansat) și clase (V-VIII), de la “Proprietăți ale triunghiului isoscel/ dreptunghic/echilateral”, pentru clasa a VI-a, la materialele pentru clasa a VII-a și pentru clasa a VIII-a, de exemplu, “Construiește un con circular drept în GeoGebra”. Cum se rezolvă o ecuație sau demonstrația pentru o problemă de clasa a VIII-a pot fi regăsite în seria celor 25 de tutoriale video. “Tutorialele sunt un real ajutor atunci când ne dorim ca un elev să-și însușească modul corect de construcție a unor figuri geometrice sau să descopere singur anumite proprietăți ale figurilor geometrice studiate anterior. Elevii își vor dori să reproducă singuri figurile geometrice și să descopere cât mai multe soluții de rezolvare a unor probleme.” – Adina Roșca, expert educațional în proiectul Digitaliada.

La nivel național, platforma Digitaliada pune la dispoziția cadrelor didactice și a tuturor celor interesați resurse digitale educaționale gratuite: materiale Digitaliada pentru Matematică și Informatică (listă aplicații digitale recomandate, proiecte didactice, ghiduri, tutoriale video), peste 500 de materiale pentru alte discipline, propuse de profesori, pasionați IT, precum și de copii cu vârste între 14-18 ani în cadrul concursului anual #Digitaliada.

Astfel, platforma Digitaliada propune profesorilor o serie de proiecte didactice pentru predarea matematicii și TIC, la clasele V-VIII, utilizând resursele digitale la clasă. Ghidurile dezvoltate de profesorii Digitaliada pentru Matematică și TIC pot fi consultate în secțiunea eConținut/ Materiale Digitaliada – Ghiduri de predare cu ajutorul metodelor digitale. Aplicațiile recomandate de experții Digitaliada urmăresc dezvoltarea gândirii algoritmice, prin aplicațiile pentru TIC, și dezvoltarea creativității și a gândirii logice prin aplicațiile de matematică. Aplicațiile propuse pot fi găsite în secțiunea eConținut/ Materiale Digitaliada – Aplicații Digitaliada 2018-2019.

Programul Digitaliada, lansat în 2016, susține utilizarea instrumentelor digitale moderne în predarea disciplinelor Matematică și TIC. La nivel național, prin platformă, sunt puse la dispoziția publicului resurse digitale ce pot fi utilizate în procesul de predare-învățare. În plus, la nivel rural, 40 de școli gimnaziale beneficiază de echipamente și conținut educațional digital pentru orele de Matematică și Informatică.