Meciurile din Brazilia sunt transmise atât Full HD cât și în format 4K (UHD) prin sateliții SES, compania de care v-am scris de câteva ori în ultimii ani, care se ocupă și de Orange TV. Cupa Mondială FIFA 2014 este transmisă UHD inclusiv în Europa, de Eurovision. Evident, nu este tocmai ușor să recepționezi acasă UHD, chiar dacă ai spart banca și ți-ai luat cel mai nou televizor UHD.

 

SMS-Brazilia-2014-UHD

Foto: SES

Cu ajutorul satelitului NSS-806 şi al teleportul SES din Manassas, Virginia, Statele Unite, Eurovision distribuie meciuri în direct, în format Ultra HD, în propria reţea globală. Sateliţii NSS-7 şi SES-6 ai SES sunt folosiţi de Eurovision pentru a transmite meciuri din cele 12 locaţii ale Campionatului Mondial de pe teritoriul Braziliei către Centrul Internaţional de Radiodifuziune din Rio de Janeiro.

Deocamdată au fost câteva meciuri, precum Olanda – Spania sau Germania – Portugalia care meritau văzute în format UHD, dar nu numai ele.

Pentru a recepționa semnal UHD de la sateliți acasă ai nevoie de mai mult decât televizorul 4K. Există de anul trecut pe piață set-top-box-uri Ultra-HD, precum și receivere de satelit UHD. Dar trebuie să ai și abonament la un serviciu de satelit corespunzător. Nu există streaming 4K și nici nu cred că se trag toate meciurile în 4K.

Sony are un acord cu FIFA pentru filmări 4K, dar se pare că va fi doar un documentar UHD despre mondial. Așa cum au făcut acum patru ani o filmare 3D la Campionatul Mondial din Africa de Sud. Televiziunea braziliană Globo a anunțat că va filma 4K pe la meciuri, dar nici ei nu știu cât o să filmeze și cum va putea fi văzut conținutul realizat.

După experimentele de la Olimpiada din Londra, tehnologia 4K a fost folosită și la Soci, dar și la Super-Bowl. Cu toate acestea conținutul UHD este greu de obținut.