Microsoft a anunțat oficial că renunță la Windows Mobile / Windows Phone și visul de a face un Surface Phone care să rivalizeze cu iPhone sau Pixel.

Deja trecuse mai mult de un an de la ultimul zvon legat de Surface Phone. Probabil au ținut să confirme oficial acest lucru pentru că primeau des întrebări legate de domeniul mobil, ecosistem unde Microsoft a pierdut lupta cu principalii rivali. Cred că se vor orienta spre inteligența artificială și realitatea virtuală ca platforme de viitor în Computing.

Joe Belfiore de la Microsoft a explicat pe Twitter că nu vor mai fi dezvoltate versiuni noi ale Windows 10 Mobile și nici dispozitive hardware utilizând sistemul de operare mobil.

Fanii Microsoft au tot sperat că vor fi actualizări software pentru platforms mobilă, iar unii credeau că seria de produse Surface nu este completă fără un telefon care să fie rivalul iPhone sau Google Pixel. Ideea are sens din moment ce Google se luptă de ani buni să concureze Apple și se pare că reușește destul de bine.

Totuși, atât fanii Microsoft cât și dezvoltatorii software trebuie acum să înțeleagă ce spun analiștii, mobile nu este viitorul, ci este prezentul. Iar viitorul acum pare să fie asistentul digital capabil, inteligența artificială capabilă să realizeze multe lucruri în sprijinul utilizatorului, precum și zona de realitate virtuală și realitate mixă (combinată sau augmentată), unde Microsoft chiar face push acum.

Cortana nu este văzută ca un concurent real, lupta la vârf se dă acum între Alexa și Google Assistant. Dar asistentul virtual este puternic și învață mereu lucruri noi. Depinde doar de Microsoft să devină mai capabil și să lanseze boxe smart, căști inteligente capabile de traducere și alte lucruri. Iar pe mobile bătălia o să fie tot mai strânsă.

Pe zona AR/VR avem Hololens și valul de noi dispozitive făcute de parteneri pentru Windows, va începe o nouă eră a aplicațiilor de acest gen, după valul Oculus/Gear Vr/PS VR, vom vedea și jocuri, dar și video și aplicații noi.