Am vazut la Barcelona primele terminale smartphone cu sistemul de operare dezvoltat de Mozilla, Firefox OS. Personal, mi se par niste tentative fara sansa de reusita. Poate urmatoarea generatie, poate… Acum exista pe piata numeroase terminale smartphone ieftine, fiecare cu ecosistemul sau: cu aplicatii numeroase, cu jocuri, cu solutii pentru orice problema. Firefox au aceeasi problema ca Microsoft: de ce as alege un OS nou, fara toate aceste functii?

image

Exista acum smartphone-uri ieftine de la Nokia, de la ZTE sau Huawei, de la firme no-name. Mozilla viseaza sa aiba preturi mai mici, sa cucereasca tarile africane. Le urez mult succes. Din ce am vazut la Barcelona, au facut un OS chiar entry-level, cu functii de baza si atat. Cu oficialii Mozilla nu am putut vorbi, pentru ca era ceva aglomeratie si nu m-au lasat sa asist la o discutie, ca trebuie neaparat sa astept pina termina ei de vorbit. Secrete, secrete…

Dar am vazut telefoanele la standul Qualcomm, iar experienta este slaba. Ma asteptam la Mozilla sa aiba un design geek si functii pe care altii nu le au. Asa au reusit cu browserul, dar aici nu. Arata fix la fel ca orice OS, chiar as zice mai aiurea. Se misca ok, dar nu s-au gandit sa puna SIM-uri sau conexiune la net. Nici ZTE nu parea mai rasarit ca Alcatel.

image

Chiar ca low-end si nu vor fi atractive pentru nimeni. Pina si africanii vor alege Nokia, nu Firefox OS.
Am pus mai multe poze aici.

Cred ca toti care au reusit sa vanda, au facut-o pe baza experientei oferite. La inceput s-au vandut cele premium, apoi pe masura ce se discuta despre asta s-au lansat si model ieftine care au avut succes. Dar intai trebuie sa surprinzi piata. Si da, e nevoie de aplicatii, jocuri, functii deosebite.

Mai vedem…