Neflix au o echipă de PR foarte bună, dar cei din management au grijă să compenseze prin decizii controversate. Ieri au anunțat că vor folosi tehnologii noi să detecteze și să blocheze utilizatorii care folosesc proxy-uri pentru a accesa filmele și serialele care nu sunt disponibile în țara lor. Ori tocmai aceste filme făceau accesul la Netflix să merite banii. 

netflix_desktop

Cunoașteți problema: Netflix s-a lansat peste tot în lume, dar nu ai acces la același conținut. Conform Profit.ro, românii au acces la circa 12% din conținutul din SUA. Problema asta se rezolva ușor, pentru că putea seta țara de origine SUA și accesând sistemul printr-un proxy (folosind adresă de IP de SUA) avea acces la tot conținutul original. Pentru Firefox există un plug-in special care îți schibă locația oriunde în lume. Există și aplicații de proxy, doar că nu mai sunt gratuite ca pe vremuri.

Accesul ușor la conținutul din SUA i-a făcut pe mulți utilizatori să își facă cont oficial și să plătească abonamentul, care nu este tocmai ieftin, 8 euro pe lună este cel mai ieftin, 13 euro versiunea premium. Nu știu să estimez câți sunt, dar cred că la nivel global sunt foarte mulți cei care accesează conținutul Netflix prin proxy.

Acum, inginerii companiei vor cu orice preț să taie acest acces. Mie mi se pare o greșeală majoră, vor descuraja oamenii să mai folosească serviciul, iar efectul plângerilor va fi un bulgăre de zăpadă pentru compania americană. De unde erau lăudați pe forumuri și bloguri, vor deveni ținta nemulțumirilor. În fond, dacă plătești abonament, de ce să nu ai acces la conținut?

Cei de la Netflix au explicat că unele filme și seriale sunt licențiate “pe bază geografică”, adică ei plătesc licență redusă, doar pentru SUA, deci nu pot oferi conținutul legal către utilizatori din alte colțuri ale lumii. În unele cazuri este posibil ca producătorul filmului să restricționeze accesul la conținut doar pentru America de Nord.

Dar sunt convins că Netflix vor avea de pierdut. Cred că primii clienți au fost cei care știau despre proxy, iar acest lucru a dus la creșterea popularității serviciului. Cred că articolele și discuțiile despre proxy au făcut ca numărul de abonați să crească. Cam așa zic și cei de la CNet.

Sigur, din punct de vedere legal, au drepate. Dar practic, este decizia care va genera doar probleme pentru Netflix.