Nokia a anunțat ieri că atacă în justiție decizia primită de la autoritățile române privind 5G. Conform unei decizii CSAT, care nu a fost motivată, Nokia nu poate participa la instalarea de echipamente 5G pe teritoriul României. Ca și Huawei în trecut.

Sursa: https://ro.depositphotos.com/

Ce spune Nokia

„Putem confirma că în februarie am fost informați că ni s-a refuzat autorizația de a furniza echipamente de infrastructură 5G în România de către guvernul român”, a spus Nokia într-un comunicat.

„Căutăm clarificări urgente cu privire la motivele acestei decizii și am inițiat proceduri judiciare”.

Nokia nu a oferit alte detalii. Nici oficialii români nu au dat alte explicații deocamdată.

Decizie CSAT

CSAT a respins solicitarea a două companii membre ale grupului finlandez Nokia pentru obținerea autorizării de a utiliza tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor IT de interes național, precum și în rețelele 5G, potrivit unor decizii publicate în Monitorul Oficial.

Cele două companii respinse de CSAT sunt Nokia Solutions and Networks OY și Nokia Networks SRL, ambele parte ale grupului finlandez Nokia, unul dintre cei mai mari producători de echipamente și soluții 5G alături de Huawei și Ericsson.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, consultate de HotNews.ro, Nokia Networks SRL este controlată în proporție de 99.1966% de Nokia Solutions and Networks OY, companie cu sediul la Espoo, în Finlanda, parte a grupului Nokia.

Restul de 0.8034% este deținut de firma românească Internet City Doi SA.

La rândul său, firma Internet City Doi SA are drept acționari următoarele persoane juridice:

– I.D. Real estate SA (40,88%)
– SC Diginet SA – 32,24%
– SC Prefabricate Vest SA (25.05%)
– Banca Comercială Nova bank SA (1,83%)

La prima vedere am crezut că este din cauza Nova Bank SA care avea acționari ruși. Dar se pare că au vândut acțiunile lor către canadieni. Dar este posibil ca serviciile să fi aflat mai multe dacă au blocat ambele firme. Finlandezii nici măcar nu mai produc în China, ci au mutat fabricile de echipamente 5G în India.

Urmăresc situația și dacă apar detalii am să actualizez această știre.