Nokia pregătește două modele noi de telefoane, sau poate chiar trei, cu noul procesor Snapdragon 660, care tocmai a apărut pe surse.

Eu am testat noile modele Nokia la Mobile World Congress 2017, iar Nokia 6 este foarte bun, solid, dar are problema procesorului. Model economic, Snapdragon 430, are mici probleme. De-asta nu am zis nimic de Nokia 3 sau Nokia 5, sunt prea entry-level, sunt pentru first-time buyers, nu pentru cei care cunosc tehnologia. Și se pare că HMD Global a înțeles că e nevoie de mai mult.

Următoarele modele, prezentate acum ca fiind Nokia 7 și Nokia 8, vor veni cu procesorul mid-range Snapdragon 660. Este un model octa-core pe 14 nanometri, cu 4 nuclee la 2.2Ghz și patru nuclee la 1.9Ghz. Nu este nici el de performanță, dar în Antutu scoate peste 105.000 de puncte, deci este mult peste medie. Modelele iPhone de top au 180.000 de puncte, iar Snapdragon 821 ajunge la maximum 150.000 de puncte, scor pe unde se situează și Kirin 960. Deci Snapdragon 660 reușește cu un preț mai mic să ofere o performanță foarte bună, sau cel puțin așa pare din testele de performanță.

Nokia 7 și 8 au un șasiu metalic, iar ecranul va fi cu rezoluție 2K (2560×1440 pixeli), față de ecranele Full HD de acum. Din ce s-a discutat pe conturile oficiale de socializare Nokia, noile modele nu vor avea optica Pureview și tehnologia Carl Zeiss pentru fotografie. Nokia a promis că va avea camere foto bune, peste medie, dar nu are acum un partener tehnologic pe partea de foto.

Circulă multe zvonuri despre un model de top, care ar putea fi Nokia 9, cu procesor Snapdragon 835, cu cameră foto duală pe spate. Deocamdată nu există confirmări oficiale pentru acest model, iar discuțiile privind lansarea la MWC s-au dovedit false.

Nici Snapdragon 660 nu este oficial deocamdată. El a apărut în câteva teste Antutu, de unde știm scorul relativ. Se spune că este varianta actualizată a modelelor Snapdragon 652/653, dar are nuclee Cortex-A73, cele performante, în combinație cu Cortex-A53. Vedem ce se mai anunță pe parcurs.