Cei de la Nvidia au lansat azi la evenimentul lor aniversar Tesla P100, un GPU pregătit pentru datacentere și aplicații gen mașina autonomă sau inteligență artificială. Puterea a crescut față de generațiile anterioare, găsiți aici detaliile tehnice.

nvidia_tesla_p100_gpu_topangleleft4-100654529-primary.idge

Nu este un produs pentru utilizatorii finali, iar primele servere cu această tehnologie vor fi gata abia anul viitor. Dar Nvidia are nevoie de o demonstrație tehnologică de forță și, după părerea mea, au reușit să iasă iar înaintea tuturor, cel puțin pe partea de procesare grafică.

ads

Apropo, numele de Tesla nu are legătură cu mașinile electrice cu același nume, doar continuă seria de produse care utilizează numele savantului. Ei au linii de produse botezate Kepler, Fermi, Maxwell și altele asemenea. Acum au lansat o nouă micro-arhitectură pentru GPU botezată Pascal.

Nvidia Tesla P100 are 15 miliarde de tranzistori, performanța calculată fiind de 21.2 teraflops (21.2 x 1000 de miliarde de operațiuni pe secundă, 10 la puterea a 12-a). Este produs pe tehnologia 16nm FinFET, dimensiunile fiind de 600 milimetri pătrați. La eveniment au prezentat un sistem botezat DGX1, care combina două procesoare Intel Xeon, Tesla P100 și putea fi montat pe rack, cu o putere totală de 127 teraflops. Dar și cu un preț de vânzare de 129.000 de dolari.

Aș mai menționa HBM2 (High-Bandwidth Memory 2) care permite un tansfer de 256GBps (bandwidth), de două ori mai rapid decât tehnologia anterioară. De asemenea, are o interfață NVLink care poate transfera la 160Gbps, de cinci ori mai rapid decât PCI-Express. DGX1 venea cu interfața asta nouă, IBM a anunțat că va integra în arhitectura Power și NVLink, dar unele servere Intel folosesc în continuare PCI-Express.

Genul ăsta de server va fi foarte apreciat în data centere pe măsură ce crește consumul de date mobile și nevoia de accesa cât mai rapid informațiile, iar numărul de utilizatori crește exponențial. Va fi folosită pentru furnizorii de conținut digital, pentru serviciile de localizare și hărți digitale, pentru serviciile de cercetare-dezvoltare care necesită multă putere de procesare. Cu totul alte aplicații decât clasicul GPU pentru jocuri sau design grafic. Dar pentru Nvidia este o direcție foarte bună, spun analiștii.