Fotograful german Boris Eldagsen a câștigat anul acesta Sony World Photography Awards cu o fotografie creată de AI. El a refuzat să accepte premiul, în timp ce organizatorii au păstrat deocamdată tăcerea pe această temă.

O creație AI a fost premiată la Sony World Photography Awards

Concursul foto, recunoscut mondial, este girat de Organizația Mondială a Fotografiei. Este un concurs de fotografie care oferă premii care includ 5.000 USD în numerar, echipament pentru camerele foto Sony, o excursie la Londra pentru ceremonia de premiere și/sau publicitate la nivel mondial printr-o carte și o expoziție.

Eldagsen a trimis o imagine intitulată “Electricianul” la categoria Creative a competiției Open 2023. Imaginea pare a fi un portret al a două femei surprinse cu un proces fotografic din primele zile ale fotografiei.

Fotografia face parte dintr-o serie intitulată PSEUDOMNESIA: Amintiri false la care Eldagsen lucrează din 2022.

„PSEUDOMNESIA este termenul latin pentru pseudo memorie, o amintire falsă, cum ar fi o amintire falsă a unor evenimente care nu au avut loc niciodată, spre deosebire de o amintire care este pur și simplu inexactă”, scrie artistul pe pagina proiectului. „Următoarele imagini au fost co-produse prin intermediul generatoarelor de imagini AI (inteligență artificială).

„Folosind limbajul vizual al anilor 1940, Boris Eldagsen își produce imaginile ca amintiri false ale unui trecut, care nu a existat niciodată, pe care nimeni nu l-a fotografiat. Aceste imagini au fost imaginate prin limbaj și reeditate de mai mult de 20 până la 40 de ori prin generatoare de imagini AI, combinând tehnicile de „inpainting”, „outpainting” și „prompt whispering”.

„Așa cum fotografia a înlocuit pictura în reproducerea realității, AI va înlocui fotografia. Nu-ți fie frică de viitor. Va fi mai evident că mintea noastră a creat întotdeauna lumea care o face să sufere”.

Fotografia a continuat să fie nu numai pe lista scurtă la categoria Creative, dar arbitrii au ales-o drept câștigătoarea generală a acelei categorii.

Victoria lui Eldagsen a fost controversată, fotografii deplângând faptul că o imagine creată fără nicio cameră sau lumină a reușit să ia un premiu de top pentru fotografie în fața imaginilor reale.

Eldagsen a adăugat ieri o notă pe site-ul său prin care a anunțat că refuză premiul Sony. Într-o scrisoare deschisă adresată organizatorilor concursului, artista a explicat că totul a fost un experiment și un efort de a accelera conversația despre acest subiect.