OnePlus 11 Pro a apărut astăzi în primele proiecții 3D, care arată destul de realist. Păstrează un design relativ familiar, cu excepția unui modul foto parcă luat de la competiție. Evident și pe partea de hardware sunt detalii cunoscute, fără surprize.

OnePlus 11 Pro

Sursa foto: OnLeaks

OnePlus 11 Pro pe surse

Cu toții, fani sau nu, putem anticipa lansarea OnePlus 11 Pro. El vine pe urmele lui OnePlus 10 Pro, un flagship interesant, care a fost prezentat prima dată în ianuarie 2022. Este logic să ne așteptăm la o lansare similară, la începutul anului viitor.

Dar, la fel ca în cazul Samsung Galaxy S23 Ultra, atât design-ul oficial, cât și detaliile tehnice sunt dezvăluite deja pe surse. Cu luni bune înainte de orice confirmare oficială.

Digital Chat Station (chineză) a reușit să împărtășească câteva detalii despre chipsetul OnePlus 11 Pro. Sugerează în mod evident că va debuta cu Snapdragon 8 Gen 2 (SM8850). Zice el că va fi “înainte de sfârșitul anului“. Dacă se va întâmpla, acest lucru pune data de lansare a dispozitivului premium OnePlus în linie cu anunțul privind devansarea lansării Qualcomm. Deși era în mod tradițional în decembrie, se pare că lansarea va fi în noiembrie.

Ce știm despre Qualcomm Snapdragon 8 Gen2

Qualcomm a anunțat oficial perioada Snapdragon Summit, evenimentul anual la care va lansa oficial Snapdragon 8 Gen 2. Anul acesta lansarea nu mai este în decembrie, ci va fi în perioada 15-17 noiembrie 2022.

Snapdragon 8 Gen2 va avea o arhitectură diferită. Dacă până acum aveam un nucleu de mare putere, trei de putere medie și alte patru economice, situația va fi astfel pe viitor: 1 nucleu de mare putere, 2 nuclee de nivel mediu-înalt, 2 nuclee de nivel mediu și 3 economice (1+2+2+3). Sistemul ar trebui să asigure și mai multă putere, când este nevoie, dar și mai multă autonomie.

Arhitectură ARM nouă

Dacă ați urmărit anunțul ARM, numele Makalu și Matterhorn ar trebui să fie familiare. Acestea au fost anunțate ca urmare a generației Cortex-X1/A78. Matterhorn este în mod clar pasul X2/A710 în diagrama lor, iar Makalu este următoarea generație.

Noile nuclee de putere, Cortex-X3 și A720 promit o creștere cu până la 30% a performanței de vârf a procesorului. Procentul este în comparație cu nucleele X1/A78 și probabil oferă o creștere mai mic față de actualul Snapdragon 8 Gen 1 (X2, A710). Probabil reducerea de consum este calculată pentru performanță similară. Însă nu știm la ce frecvență exact va rula procesorul de următoare generație. Și nu știm cât va consuma la putere maximă.

Snapdragon 8 Gen 2 (SM8550, nume de cod Kailua ES) va fi creat pe nodul N4 al TSMC, potrivit DCS. Acesta este același proces de 4nm pe care este realizat 8+ Gen 1, așa că nu ne putem aștepta la creșteri majore ale vitezei de ceas. Acesta va fi probabil primul chipset mobil care prezintă patru nuclee CPU diferite (chipseturile actuale folosesc trei tipuri). Dar dacă asta este nevoie pentru a oferi performanță de nouă generație, așa să fie.

Oricum, se spune că cip-ul emblematic Gen 2 folosește un GPU Adreno 740, ceea ce nu ne spune prea multe, din păcate. Va folosi aceeași arhitectură ca și 730 în cipurile actuale, dar orice îmbunătățire a performanței detaliilor va trebui să aștepte scurgeri viitoare. Probabil tot 10-20% în plus la performanțele calculate în laborator.

Alte informații privind OnePlus 11 Pro

OnePlus 11 Pro ar putea fi redenumit sub brandul Oppo. În plus față de alegerea chipset-ului, se zvonește și că OnePlus 11 Pro are același design ca și Oppo Find X6 Pro. Pe baza sursei de la Weibo, OnePlus nu intenționează să aducă modificări esențiale telefonului flagship al companiei mamă. Va copia telefonul Oppo în fiecare detaliu, inclusiv în modulul camerei foto, doar cu excepția logo-ului afișat. De aici și zvonul că ar putea fi până la urmă lansat sub un brand Oppo.

Integrarea mărcilor Oppo și OnePlus continuă. Pe partea de soft va exista un singur OS. Tehnologia Hasselblad folosită de OnePlus a trecut anul ăsta și la flagship-ul Oppo. Deci nu sunt chiar așa exagerate zvonurile. Dar cred că vor păstra separat brandul OnePlus pentru grupul de entuziaști și fani ai brandului.