Orange Business Services a anunțat azi extinderea rețelei LoRaWAN (Long Range Wide Area Network), esențială pentru dezvoltarea proiectelor de oraș inteligent și aplicații Internet of Things (IoT). Comunicațiile de tip LoRaWAN sunt destinate proiectelor IoT (Internet of Things – Internetul lucrurilor), unde este necesară conectarea unor senzori sau dispozitive cu un consum redus de energie, care livrează cantități mici de date și care, de multe ori, sunt greu accesibile. Astăzi, LoRaWAN are acoperire completă în București și Iași, iar rețeaua este prezentă în alte 6 localități din țară.

LoRaWAN completează portofoliul Orange Business Services (OBS) ce cuprinde deja o platformă dedicată obiectelor conectate și proiectelor IoT, Live Objects, cât și tehnologia LTE-M. Astfel, OBS oferă tuturor companiilor și instituțiilor publice o gamă completă de soluțiii și servicii destinate dezvoltării proiectelor care necesită comunicații M2M (machine to machine – echipament la echipament).

Rețelele LoRaWAN funcționează pe o bandă liberă de 868 MHz având avantajul că o singură stație poate acoperi suprafețe de 15 – 20 km. Astfel, sunt necesare mai puține stații de tip LoRa Gateway pentru a construi infrastructura IoT a unui întreg oraș.

LoRaWAN are o arhitectura asemănătoare cu cea a rețelelor celulare, însă este o alternativă la conectivitatea celulară de tipul 2G sau 3G în proiectele în care este necesară o acoperire mai mare și transferul unui volum mic de date către dispozitive cu o autonomie energetică crescută. Acest tip de rețea răspunde unor cerințe esențiale în proiectele IoT: comunicare bidirecțională, securitate completă, mobilitate și servicii de localizare.

Rețeaua LoRaWAN de la Orange are gateway-uri deja instalate în București, Iași, Popești-Leordeni, Brăila, Cluj-Napoca, Timișoara, Baia Mare și Buzău.

În 2018, la Alba Iulia, Orange România a implementat prima rețea de tip LoRaWAN într-un proiect de iluminat public, ajutând la dezvoltarea orașului inteligent de astăzi.