Bulgaria a anunțat că va introduce votul online pentru a rezolva problemele celor care nu sunt în țară sau călătoresc la momentul votului și nu vor să aștepte liste suplimentare și alte cozi. Contrar părerilor generale, votul online nu este ușor de falsificat, dacă se implementează corect tehnologiile necesare. Dar la noi tot nu ar funcționa, să vă spun de ce.
Autoritățile din Bulgaria au estimat că va dura mult pînă vor elabora un sistem care să fie sigur. Estonia a introdus sistemul de vot electronic și nu au avut niciun incident major. Ei folosesc însă buletinul electronic, un ID național greu de contrafăcut tocmai pentru că este digital.
Sistemul online, fie că e bazat pe tonomate de vot ca în SUA, fie că este bazat pe Internet, face un lucru care nu va fi acceptat la noi de clasa politică: elimină votul dublu, votanții morți și votanții plimbați cu autocarul.
De-asta nu va fi implementat niciodată la noi. Acum, desigur, mai este o altă cauză pentru care România este o țară specială. Să presupunem că Iohannis sau Cioloș anunță și ei că dau drumul la votul electronic. Că vor să implementeze așa ceva pentru generațiile următoare, pentru viitor. Ce credeți că se va întâmpla practic?
După ce vor face niște specificații pe baza „experților” pe care-i au, se va face o licitație pentru implementarea acestui sistem de vot, logic, nu? Achiziție de echipamente, dezvoltarea de software, training pentru cei care vor citi și trasnmite datele… Milioane și zeci de milioane de euro, iar cine credeți că va câștiga licitația?
Vreo firmă seriasă are șanse în România să câștige un proiect de stat? Poate că da, dacă au vreo rudă în Parlament. Altfel, sistemul va fi făcut de Siveco, UTI, Teamnet și ceilalți. Va funcția exact ca și cardul național de sănătate – adică nu va funcționa. Sistemul va fi făcut printr-o divizie externă a companiei, care va fi în insolvență după încasarea și transferul banilor. Hai să fim serioși. Nu vom vedea votul electronic prea curând în România.