Există acum o platformă online pentru copiii cu deficiențe de auz sau de vorbire din România. La proiectul inițial au participat 120 de profesori psihopedagogi și logopezi, care sunt specializați în recuperarea lor. De asemenea, au participat și 800 de copii la primele teste.

Mă bucur de câte ori aflu despre proiecte responsabile precum inițiativele pentru copii cu autism sau cele pentru nevăzători. Tehnologia poate ajuta foate mult persoanele cu probleme de sănătate sau cu probleme fizice sau mentale. Nu este doar un bau-bau care ne face rău.

În România, sunt 28,694 de copii care au handicap mental, auditiv şi asociat, care implică întârzieri sau dificultăţi în achiziţia limbajului, conform Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Dizabilităţi. Platforma online a fost botezată Logopedia Digitală, sper să se dovedească cât mai utilă pentru cât mai mulți copii cu probleme.

Platforma pune la dispoziția specialiștilor care lucrează cu copii cu deficiențe de auz și de vorbire 11 jocuri educaționale, dar și un ghid de bune practici, în care sunt incluse o serie de metode și instrumente digitale de lucru. Inițiativa este pusă la punct de Salvați Copiii și a fost posibilă cu sprijinul financiar primit din partea Fundației Orange, prin fondul de finanțare „Lumea prin Culoare și Sunet”, dedicat îmbunătățirii calității vieții persoanelor cu deficiențe de vedere și de auz.

În total, platforma a înregistrat deja peste 53.000 de accesări, iar 40 dintre cei 120 de profesori psihopedagogi și logopezi din proiect au avut ocazia să participe la cursuri de formare și ateliere, dedicate adaptării modului de folosire a jocurilor din platformă la nevoile fiecărui copil implicat. În proiect au fost incluse 10 instituţii de învăţământ special, care au fost dotate cu 40 de tablete, pentru a facilita utilizarea platformei Logopedia și a putea derula activitățile educaționale, individuale și de grup.

Pe parcursul anului 2018, platforma va fi deschisă publicului larg, pentru ca toți cei care doresc să îmbunătățească limbajul și comunicarea verbală a copiilor cu deficiențe de auz sau de vorbire să poată beneficia de materialele suport.