Playstation 4 a fost prezentat oficial. După cum promiteam ieri, am să vă scriu azi toate detaliile legate de noua consolă de jocuri Sony. Din păcate sunt și întrebări la care nu au răspuns încă, dar se confirmă oficial lansarea spre finalul anului. Prețurile în schimb nu sunt făcute publice deocamdată. Detaliile hardware sunt interesante, iar Sony promite „social gaming”, probabil ceva mai mult decât share și chat în jocuri. Culmea este că Sony vrea să targeteze jucătorii obișnuiți, cei pasionați de smartphone și tablete, nu doar pasionații de gaming avansat.
Trebuie spus că PS4 are un senzor identic cu Kinect.

Sony PS4

Sursa foto.

Playstation 4

Sony nu a dezvăluit aseară design-ul noii console, ci doar noul controller și accesoriul de tip Kinect. Lansarea oficială nu este deocamdată sigură, au spus doar că „va fi gata în sezonul de Sărbători”, ceea ce ar putea însemna chiar decembrie la o adică. Noul controller de jocuri are un touchpad pe spate, deci nu e vorba de niciun soi de device mobil, cum se specula anterior. S-a confirmat și ideea cu streaming-ul de jocuri, sunt găzduite în cloud și pot fi accesate rapid. Acest lucru va permite testarea jocului înainte de cumpărare și pornirea jocului înainte să fie descărcate toate datele. De asemenea, serviciul va permite conectarea la Facebook sau alte rețele sociale. Sunt fix 7 ani de la lansarea oficială a Playstation 3.

ads

Interesant de menționat este că Sony a ales AMD pentru a furniza procesorul și grafica Playstation 4. Sony folosise chipul inovator Cell de la IBM și grafică Nvidia pentru PS3. Procesorul este cu 8 nuclee (AMD Jaguar), iar pe grafică are 18 unități de procesare Graphics Core Next, fiecare cu 64 de nuclee. Pentru aplicații dispune de 8GB de memorie RAM GDDR5.

Analiștii spun că au ales aceste componente pentru raportul performanță/preț, pentru că PS3 a fost criticat deseori că era scump. Dar problema cu noul PS4 este că nu va avea compatibilitate cu jocurile pentru PS3. Pe de altă parte însă, jocurile vor fi compatibile cu consolele mobile Sony, mai exact cu PS Vita.

Ce știam pînă azi

Articolul oficial a fost publicat pe 1 februarie 2013, iar textul este mai jos.

PlayStation 4 (PS4) de la Sony se apropie de lansare, deși la CES oficialii companiei japoneze încă mai negau informația. Următoarea consolă de jocuri Sony va seta standardele în industrie pentru următorii (minimum) cinci ani. Sony spera să mențină distanța dintre lansările de console la 10 ani, dar vânzările în scădere par să oblige compania să lanseze mai repede noua generație. Nu e o noutate, se discuta de anul trecut despre PlayStation 4. Doar că teaserul ne arată că au început campania oficială de lansare. Sau poate nu are legătură 🙂

playstation 4 - 20 februarie

Consolele deja disponibile au început să îşi atingă limitele, iar PC-urile au început să câştige teren serios în faţă lor la capitolul performanţă. Nintendo e afectat de vânzările în scădere, deși a lansat Wii U. Microsoft a atins limitele cu Xbox 360, după vâlva stârnită de Kinect, acum scad iar vânzările. Playstation se vinde, dar nu la fel de bine cum sperau japonezii.

Teaserul spune că Sony va lansa ceva nou în domeniul jocurilor pe 20 februarie, de aici și speculațiile. Vor prezenta PlayStation 4, unii zic că da.

PlayStation 4 teaser:


Vă țin la curent.