Românii se uită în medie 3 ore pe zi la televizor, iar video online a depășit deja o medie de două ore, conform unui studiu privind obiceiurile de consum, realizat la nviel național la cererea SES Astra România.

„Raport privind consumul de TV și video 2019” este un studiu realizat pe piața din România de către Mercury Research în iunie 2019. Este a patra ediție a acestei cercetări. Raportul analizează obiceiurile de vizionare, inclusiv televiziune și online, servicii de streaming video, calitatea imaginii și conținut. Timpul de vizionare al programelor TV continuă să fie la un nivel ridicat: în 2019, în medie un român se uită la televizor timp de 3,3 ore în timpul săptămânii, iar în week-end timpul petrecut în fața televizorului crește la 3,7 ore. Tinerii (18-34 de ani) petrec cu o oră mai puțin timp la TV decât cei în vârstă (peste 55 ani) – 2,9 ore față de 3,9 ore în medie în timpul săptămânii. O treime dintre românii interogați nu urmăresc deloc conţinut online.

O întrebare interesantă referitoare la conținut i-a pus de respondenți să-și imagineze că sunt pe o insulă pustie și au acces un singur canal TV. ProTV este în topul opțiunilor, cu 27% dintre respondenți spunând că acesta este canalul TV pe care l-ar alege pe o insulă pustie, urmat de Antena 1 (9%), Kanal D (8%), TVR 1 (5%) și HBO (4%).

Circa 69% dintre români doresc să urmărească emisiunile preferate în format HD, iar 59% dintre respondenţi au aflat deja despre canalele Ultra HD, 11% chiar recepţionează un canal Ultra HD. Cam 22% dintre respondenţi sunt dispuși să plătească pentru canale Ultra HD. Abonamentele video on demand au înregistrat o creștere accentuată în ultimii ani: de la 7% în 2016, cu cel puţin un abonament, la 21% în 2017, la, în final, 45% în 2019.

Totuși, 70% dintre fanii formatului HD ar continua să urmărească programul preferat chiar dacă acesta nu ar mai fi disponibil în format HD. Cel mai urmărit conţinut TV sunt știrile (82%), urmat de filme (71%). Numărul mediu de televizoare pe gospodărie este de 2.5, iar 3 din 4 români (73%) au un televizor HD acasă, 18% au unul Ultra HD.