Samsung Galaxy J8 (2018) a apărut în testele de performanță, iar oamenii trag concluzia că nici aici nu vom mai vedea J3, J5 și J7, ci doar noul J8, la fel ca în cazul Samsung Galaxy A8 (2018).

Poza este doar un concept pentru a ilustra acest articol.

Ar fi o decizie extrem de dură a Samsung, dar care începe să contureze un trend: sud-coreenii vor renunța la cota de piață pentru a face mai mult profit. Din câte știu terminalele lor ieftine, genul Galaxy A3 sau Galaxy J3 erau cele mai căutate și cele mai cumpărate, cel puțin în România. Este adevărat că chinezii au modele mai performante la acel nivel de preț, dar pentru fanii Samsung erau telefoane ok, mai ales pentru copii sau cei mai în vârstă, care nu au nevoie de un flagship.

Iar decizia Samsung pare foarte ciudată: au renunțat de tot la Galaxy A3, A5, A7 și au lansat anul acesta Galaxy A8 și A8+. Iar informațiile arată că fac același lucru și cu J3, J5, J7 și vor lansa anul acesta doar Galaxy J8 (2018).

Detalii tehnice Samsung Galaxy J8 (2018)

Noul model are numele de cod SM-J720F, iar modelele Galaxy J7 aveau nume de cod SM-J710F sau SM-J730F. Se pare că Samsung J8 (2018) are ecranul pe format clasic, spre deosebire de A8 (2018). Ar putea fi deci mai ieftin. Display-ul este de 5.5 inch cu format clasic 16:9, rezoluția fiind 1280×720 pixeli. Desigur că design-ul exterior este ușor modificat, marginile laterale sunt mai înguste, dar are pe față butonul de Home clasic și amintește de telefoanele obișnuite Samsung.

Procesorul Samsung Galaxy J8 (2018) ar urma să fie totuși Exynos 7885 de la A8 (2018), cel octa-core cu două nuclee puternice Cortex-A73 și șase nuclee economice, Cortex-A53. Plus 4GB de RAM și 32GB de stocare, slot de carduri de memorie și tot ce trebuie. Camerele foto apar acum ca fiind de 12 megapixeli pe spate și 8 megapixeli frontala, deși mă îndoiesc eu că fac această schimbare fără să aibă și camera duală pe față pentru poze selfie. În orice caz, ar putea fi mai ieftin, deci poate rămâne fără cameră duală, având un design mai clasic.

Pare însă să ruleze Android Oreo, spre deosebire de A8 care vine cu Android 7.1.1 din fabrică. Detalii despre testul benchmark găsiți pe Sammobile, iar mai multe detalii tehnice găsiți pe NDTV.

Mie personal mi se pare fie o decizie extrem de riscantă, fie doar un experiment. Este posibil ca Samsung să spere în vânzări mari cu noile modele, dar după ce va vedea rezultatele concrete ar putea decide să relanseze și modelele ieftine. Mai vedem după ce trece timpul.