Experții ESET au realizat un top 20 sfaturi de securitate IT pentru 2020. Ei spun că cea mai mare greșeală este să te gândești că “doar n-o să ți se întâmple asta tocmai ție”.

Probabil că v-ați gândit deja la această posibilitate, considerând că șansele sunt minime sau chiar nule. Dar este o impresie falsă întotdeauna. Când vine vorba de internet, nu puteți anticipa dacă o breșă vă va afecta direct. Poate apărea o secvență malware nouă sau unul dintre serviciile online pe care le utilizați poate fi deturnat iar parola vă poate fi furată. Toate acestea sunt probabilități de care ar trebui să fiți conștienți, iar prevenirea poate face o mare diferență atunci când vorbim despre securizarea prezenței dvs. online.

Primirea de mesaje tip spam a devenit o parte obișnuită a vieții noastre. Uneori e vor doar de un mail inofensiv, dar din când în când poate fi ceva mult mai serios. Este posibil să primiți un e-mail care vă îndeamnă să accesați un link suspect pentru a revendica un premiu pe care l-ați câștigat. Sau puteți primi o ofertă care sună prea bine pentru a fi adevărată. Oricare ar fi cazul, dacă aveți chiar și un dubiu în acest sens: evitați să accesați aceste mesaje cu orice preț. Link-ul poate conține malware care poate provoca tot felul de pagube pe calculator.

Actualizările de Windows sau de la alte platforme sau aplicații vă deranjează de la muncă și vi se par teribil de enervante. Când aveți ocazia, le amânați sau le anulați de tot. Dar ele ar fi rezolvat tocmai probleme de securitate foarte importante, de aceea era important să le actualizați. E valabil și pentru telefon și pentru laptop de asemenea.

Pentru a simplifica metoda dificilă de memorare a parolelor, mulți utilizatori și angajați recurg la reciclarea acestora. Acest lucru înseamnă că refolosim aceeași parolă, schimbând poate un caracter sau două sau adăugând o terminație. Această practică trebuie evitată. Dacă escrocii își dau seama de una dintre parolele folosite, metoda de reutilizare a parolei le poate permite să ghicească restul parolelor.

Specialiștii ESET au mai multe sfaturi de securitate IT pe blog.