Qualcomm Snapdragon 855, care apăruse anterior în teste de performanță, a fost prezentat oficial și nu i se schimbă numele cum se zvonea. Este construit pe 7 nanometri și are deja tehnologie 5G pentru a fi pregătit pentru lansare următoarei generații de telefonie mobilă. Probabil fiecare flagship de anul viitor (cu excepția Samsung și Huawei) va folosi acest procesor pentru a oferi performanță maximă.

 

Detaliile tehnice Snapdragon 850

Procesor: 8-core, 1 Kryo 485 ‘Prime’ (A76-based) la 2.84GHz + 3 Kryo 485 (A76-based), 2.42GHz + 4 Kryo 385 (A55-based), up 1.8GHz
GPU: Adreno 640 + 20% performanță
Memorii: 4x 16bit, 2133MHz LPDDR4X
ISP: Dual 14-bit Spectra 380 ISP, 48MP Single Camera, 22MP Dual Camera, filmare 4K 60FPS HDR
Modem: Snapdragon X24 LTE cu 2000Mbps DL (Cat. 20), 316Mbps UL (Cat 20) / Snapdragon X50 (5G Modem) 5.000 Mbps DL
Dimensiulea de producție: 7nm (TSMC)

Am actualizat articolul cu detaliile tehnice Snapdragon 850, luate de aici și de pe pagina oficială Qualcomm.

Deloc surprinzător, Qualcomm adoptă o arhitectură tri-cluster oarecum similară cu Samsung la Exynos 9820. Totuși, pentru a contracara Apple și Huawei, cei de la Qualcomm folosesc tehnologii de ultimă generație, cu excepția nucleelor economice, rămase și ele în urmă comparat cu rivalii. Să explic un pic.

Huawei Kirin 980, anunțat în septembrie la IFA, este realizat pe 7 nanometri și are nucleele de performanță bazate pe Cortex-A76 și cele economice Cortex-A56. Cea mai nouă tehnologie disponibilă. Apple A12 Bionic merge pe design-ul propriu Apple, cu nuclee Vortex de putere și Tempest economice, putem spune că sunt peste, ca performanțe în toate testele. De asemenea este făcut pe 7 nanometri. Samsung pentru Exynos 9820 merge pe 8 nanometri, iar ca să piardă de tot cursa specificațiilor folosește nuclee Cortex-A75 și A55.

Iar Qualcomm are o altă variantă, un nucleu de mare putere, Kryo Prime, bazat pe Cortex-A76, dar cu frecvențe de maxim 2.8GHz, plus alte trei nuclee Kryo 485 la 2.42GHz. Iar la partea economică merge pe Cortex-A55. Cu alte cuvinte, deși în teste iese aproape sub Apple A12, peste Huawei Kirin 980, practic sunt cu un pas în spate. Iar Samsung cu doi.

Performanța Snapdragon 855 este cu 40% mai mare decât cea de la generația de anul ăsta, cea mai mare creștere în dezvoltarea anuală a procesorului. De asemenea, are GPU Adreno 640, cu o creștere de 20% la performanță. Mă aștept ca topurile de performanță de anul viitor să mențină iPhone pe primul loc, dar este posibil ca un terminal custom precum Asus ROG 2 să bată recordurile. Telefoanele cu Qualcomm Snapdragon 855 vor fi pe locul doi, depășind modelele Huawei. Este posibil să vedem la Huwei P30 modificări la procesor care să ducă terminalul mai sus în clasament. E posibil, plauzibil, nu știm însă dacă va fi așa. Iar Galaxy S10 va coborî destul de mult în topuri. Va fi la lansare pe locul 5/6 probabil.

Aș nota separat procesorul de imagine, CV-ISP, adică computer vision image signal processor. Pe lângă AI, vor integra tehnologie computer vision pentru a recunoaște obiectele și scenele din poze. Suportă camere foto tot mai performante, 48 de megapixeli sau 22 dual, filmează 4K la 60 fps și multe altele.

Procesorul neural este acum Hexagon 690 DSP cu performanțe aproape duble față de cel din Snapdragon 845. Există de asemenea un modem WiFi ax cu viteze maxime, precum și variantele de modem 4G și 5G, probabil telefoanele cu 5G vin un pic mai târziu, depinde de fiecare ce își dorește. Va fi mult marketing bazat pe 5G anul viitor, dar rețelele nu sunt gata pînă în 2020 probabil.

Lansarea oficială

Qualcomm are în decembrie un eveniment anual la care prezintă tehnologiile de viitor. Anul acesta au scos din cutie Snapdragon 855, procesorul de următoare generație, construit pe 7 nanometri și posibil să fie cel mai puternic procesor pentru telefoanele cu Android de anul viitor. Cam toate modelele de top, inclusiv Galaxy S10 în Statele Unite, vor veni echipate cu acest procesor. Din primele teste acest model este peste HiSilicon Kirin 980 de la seria Mate sau Exynos 9820 de la Samsung. Se apropie de scorul Apple A12 Bionic, dar rămâne în urma procesorului Apple.

Pentru prima dată, procesorul Qualcomm Snapdragon 855 va include tehnologie 5G. Nu vor fi rețele operaționale de anul viitor, dar din 2020 ne așteptăm să vedem primele rețele funcționale. Probabil însă că vom vedea anul viitor telefoane prezentate ca fiind “primul smartphone 5G”.

Qualcomm nu a dezvăluit mai multe detalii tehnice privind procesorul. Au anunțat că acest model va avea o putere de procesare AI de trei ori mai rapidă decât generația anterioară. Va avea un procesor dedicat pentru computer vision – procesarea inteligentă a imaginilor care ajută la recunoașterea scenelor vizionate pe cameră. Va oferi performanțe mai mari pentru jocuri video și augmented reality, fără a oferi alte informații suplimentare.

Qualcomm a mai prezentat la eveniment și 3D Sonic Sensor, un senzor de amprentă plasat sub sticlă, pentru telefoanele care vor avea această nouă tehnologie anul viitor. Nu este clar dacă marii producători au adoptat deja acest senzor, unii scriu că Galaxy S10 va avea acest senzor în display.

Revin imediat ce aflu mai multe detalii despre el, probabil o să apară teste în curând și cu alte dispozitive care sunt în pregătire pentru lansarea la CES Las Vegas, în ianuarie. Atunci o să aflăm probabil și mai multe detalii tehnice.

Surse: XDA, The Verge