Cel mai scump și cel mai puternic laptop business la ora actuală, Sony Vaio Z, a fost testat de colegii de la NotebookReview.ro. Conceptul este interesant pentru că laptopul are un dock care oferă mai multă putere și conectivitate atunci când sunteți la birou. Altfel este un ultra-portabil foarte puternic.

Sony VAIO Z
Sony VAIO Z

Detalii tehnice

Sony a ales un processor standard din seria i7 Sandy Bridge, generația a doua.

– Chipset-ul plăcii de bază este Intel Cougar Point HM67 Express, care aduce ca noutăte în raport cu cel mai răspândit chipset întâlnit anul trecut Intel HM65 Express, două porturi în plus. În rest specificațiile sunt identice el dispunand de:
– Intel Wireless Display care vă permite (pe sistemele notebook care o integrează) să vizualizați filmele preferate de pe laptop pe un TV printr-o conexiune wireless.
– Serial ATA (SATA) 6 Gb/s și 3 Gb/s, pe acest chipset avem 6 porturi SATA cu viteză de 3 Gb/s și 2 porturi SATA cu viteză de 6 Gb/s. Pe deja vechiul HM55 aveam doar 4 porturi SATA cu viteză de 3 Gb/s.
– Procesorul folosit este intel i7 2620M, un dual core (cu hyper threading și turbo boost) ce funcționează la o frecvență de tact de 2.7 Ghz. În caz de nevoie, datorită Turbo Boost frecvența unui nucleu poate urca până la 3.4GHz.
Specificațiile care ne interesează de la Intel Core i7-2620M sunt următoarele:
Tehnologie – 32nm
Frecvență normală – 2.7 GHz
Frecvență Turbo – 3.4 GHz
Cores/Threads : 2 Cores, 4 Threads
Cache – 4MB Smart Cache (L3)
Video Integrat: Intel HD Graphics 3000 (650 MHz – 1300 MHz).
Max TDP: 35W
– Sony VAIO Z vine echipat cu 8GB DDR3 la o frecvență de 1333Mhz. Pentru a păstra dimensiunile, memoria este lipită pe placa de bază așa că un upgrade iese din discuție.

– Chipset-ul video integrat este Intel HD 3000, dar frecvența la care acesta funcționează poate ajunge la 1300Mhz, spre deosebire de procesoarele low voltage unde se oprește pe la 1000Mhz. Momentan este suficientă pentru a reda fără probleme conținut full HD și chiar pentru a juca unele titluri din anii anteriori. Deoarece este o placă integrată, automat se mai câștiga câteva zeci de minute și la autonomia bateriei.

Conectând Power Media Dock-ul avem la dispoziție o placă video mult mai potentă, respectiv AMD Radeon HD 6650M. Deși nu este un chipset din segmentul de vârf, totuși aduce un spor de performanță de aproximativ 40% față de cel integrat și oferă suport nativ DirectX 11. Tehnologia Eyefinity permite redarea pe 5 monitoare simultan și deasemeni HD 6650M poate reda conținut 3D pe ecranele externe compatibile.

Continuarea este aici.