Am văzut lansarea înainte de prezentarea oficială, dar încă nu am pus mâna pe telrfon. Sony a lansat azi Xperia 5 IV, un smartphone premium compact, dar fără surprize sau îmbunătățiri esențiale. Nici măcar zvonul că va avea Snapdragon 8 Plus Gen 1 nu s-a adeverit, fiind lansat cu vechiul Snapdragon 8 Gen 1.
Sony Xperia Xperia 5 IV

Despre Sony Xperia Xperia 5 IV

Telefonul are multe dintre caracteristicile tehnice regăsite în flagship-urile Xperia, într-un design compact. Xperia 5 IV dispune de Real-time Eye AF și Real-time Tracking pe toate obiectivele pentru realizarea portretelor perfecte. Are cameră frontală de 12 megapixeli care permite realizarea de selfie-uri și înregistrări foarte clare chiar și în condiții de iluminare scăzută. Nu lipsește Bravia Core pentru Xperia, încărcarea wireless și partajarea bateriei.
Are o baterie puternică de 5,000mAh, care le permite utilizatorilor să creeze conținut impresionant și să îl transmită în flux sau să îl partajeze cu ușurință pe tot parcursul zilei.

Din păcate, singura noutate este că și camera de selfie este de 12 megapixeli. Cele de pe spate sunt la fel. Aparent cea principală are un senzor ceva mai mare, dar tot de 12 megapixeli. Asta in condițiile in care Sony face unii dintre cei mai buni senzori de 50 de megapixeli și are și de 48 sau 64.

Da, telefoanele Xperia împrumută tehnologii de la camerele foto Alpha. Eye AF (autofocus) și Object Tracking sunt bune și utile. Dar Sony are nevoie să pună și senzorii foto cei buni.

Senzorii de imagine au primit viteză de citire de 120fps (cadre pe secundă) pe toate cele trei obiective de pe spate. Realizează înregistrări 4K 120fps în slow motion, astfel încât utilizatorii să se poată bucura oricând de un efect cinematografic.

Videography Pro le permite utilizatorilor, de asemenea, să transmită conținutul în direct către serviciile de streaming. Pentru înregistrarea de selfie-uri video și vloguri, camera frontală are un senzor îmbunătățit de 12 megapixeli care permite realizarea de conținut 4K HDR.

Pe lângă funcția Real-time Eye AF, Xperia 5 IV suportă și funcția Real-time Tracking, care ajută la urmărirea și menținerea focalizării chiar dacă subiectul se află în mișcare – astfel încât utilizatorii să poată surprinde momentele pline de energie și expresie. Acest lucru este activat de analiza de adâncime cu ajutorul AI (inteligență artificială). Cu caracteristici precum butonul dedicat camerei foto care deschide instantaneu aplicația camerei foto, utilizatorii vor avea acces facil la crearea instantaneelor.

Alte caracteristici

Xperia 5 IV are ecranul OLED FHD+ HDR de 6.1″ 21:9, care este cu până la 50% mai luminos decât cel al seriei 5 anterioare. În plus, Real Time HDR Drive crește calitatea imaginii prin reproducerea gradației zonelor supraexpuse și subexpuse și afișarea lor fără probleme. Cu aceste îmbunătățiri, utilizatorii pot viziona în mod clar conținutul de pe ecran chiar și în medii exterioare luminoase. De asemenea, aceștia pot experimenta un sunet cinematografic imersiv Dolby Atmos în colaborare cu Sony Pictures Entertainment cu ajutorul căștilor sau al difuzoarelor stereo Full-stage.

Utilizatorii aplicației Bravia Core pentru Xperia pot alege din sute de filme din cele mai recente producții Sony Pictures. Și din blockbusterele clasice și se pot bucura de ele la calitate înaltă pe ecranul wide 21:9 al Xperia 5 IV. Utilizatorii pot păși în culisele Studio Access și experimenta titlurile IMAX Enhanced, dar și sunetul imersiv realizat de DTS, toate acestea fiind incluse în Bravia Core pentru Xperia.

Cu o baterie de 5,000mAh cu încărcare adaptivă care permite prelungirea duratei de viață a bateriei până la 3 ani, Xperia 5 IV oferă un nivel ridicat de energie. Se poate încărca rapid până la 50% în doar 30 de minute cu încărcătorul XQZ-UC1. Xperia 5 IV suportă încărcarea wireless și oferă și funcția de partajare a bateriei.

Utilizatorii se pot bucura de sunet de înaltă calitate și sunet 360 Reality Audio de la Sony. Fie că preferă o cască cu fir, fie fără, Xperia 5 IV oferă utilizatorilor o calitate excepțională a sunetului cu mufa audio de 3,5 mm sau cu conexiunea wireless. Prin combinarea suportului “DSEE Ultimate” și LDAC, utilizatorii se pot bucura de beneficiile de streaming cu o calitate a sunetului de înaltă rezoluție. Xperia 5 IV suportă, de asemenea, cea mai recentă tehnologie Bluetooth LE Audio.

Xperia 5 IV va fi disponibil pentru vânzare începând cu jumătatea lunii septembrie a anului în curs, la un preț de aproximativ 4.900 LEI. Va fi disponibil în două culori: negru și verde.