Cercetătorii în securitate IT arată că Snowden a avut dreptate când a spus că Agenția pentru Securitate Americană (NSA) a avut acces la comunicațiile criptate care treceau prin routere Cisco.

dreamstime_s_17812487-min

Credit foto: © Jens Ochlich | Dreamstime.com – Network

Equation Group este o divizie NSA care se ocupa cu interceptarea comunicațiilor online. Divizia a fost ținta unui atac al hackerilor, iar aceștia au obținut o parte dintre aplicațiile cu care lucrau spionii NSA. Hackerii au descoperit o aplicație dezvoltată special pentru routere Cisco, BenignCertain, care știa să acceseze Internet Key Exchange pentru a extrage cheile de criptare pentru comunicarea VPN, pe care companiile și instituțiile o credeau ferită de orice interceptare.

Cisco a confirmat vulnerabilitatea, dar a precizat că sunt afectate o serie de firewall-uri mai vechi, produse pînă în 2009, iar noua tehnologie elimină acest risc. Totuși, o serie de specialiști au estimat la 15.000 numărul rețelelor care folosesc produse Cisco din generația 2009 sau chiar mai vechi.

Specialiștii în securitate IT avertizează că sunt și alte platforme la fel de vulnerabile, dar nu au dat alte nume. Din păcate pentru Cisco, ei au ieșit rapid în evidență, fiind probabil și brandul cel mai folosit de instituțiile americane.