Clienţii eMAG sunt vizaţi de două campanii de tip scam, avertizează CERT-RO. Una dintre campanii promite premii precum telefoane Samsung pentru completarea unor chestionare în care se solicită date personale. Cea de-a doua promite vouchere cadou de la eMAG.

Sursa: Europa FM

Campaniile sunt realizate prin site-uri de piraterie video și imită identitatea video a eMAG. Primele victime au fost vizitatorii unui site care permite convertirea online a conținutului video și care intră de pe o adresă IP din România. Lor li se afișează o nouă pagină, care copiază identitatea vizuală a eMAG. De aici încep cele două campanii diferite, dar realizate cu același scop, obținerea de date personale, conturi și parole, carduri bancare și altele.

Primul mesaj scam, de care îți dai seama că e țeapă pentru că e scris într-o limbă română aproximativă, atenţionează utilizatorul că ar putea câştiga un laptop, smartphone sau o tabletă, dacă parcurge anumiţi paşi într-o campanie de fidelizare „eMAG”. După ce selectează tipul de dispozitiv folosit, utilizatorul este redirecţionat către o altă pagină care permite alegerea unui „cadou”. Aici trebuie să introducă datele unui cont (nu se specifică ce cont, astfel că victimele pot oferi din greşeală datele contului eMAG, Samsung sau Apple, în funcţie de selecţie şi de intuiţia fiecăruia). Ultimul pas îl constituie redirecţionarea către o nouă pagină, unde potenţialelor victime li se cere să introducă datele cardului, explică specialiștii Cert-RO.

A doua campanie merge pe aceeaşi schemă a voucherelor-cadou (200, 350 sau 500 RON) oferite clienţilor, în schimbul introducerii unor date personale.

Verificaţi mereu sursa link-urilor primite sau a reclamelor accesate. Reţineţi faptul că astfel de concursuri sau promoţii sunt active exclusiv pe canalele oficiale ale brand-urilor respective (site sau paginile oficiale de social media). Dacă mai întâlniţi astfel de tentative de fraudă, notificaţi CERT-RO via e-mai sau social media. Dacă aţi suferit pagube financiare, anunţaţi cât mai repede banca despre problemă şi depuneţi o plângere la Poliţia Română”, este sfatul experţilor CERT-RO, citat de Agerpres.

În mod normal, orice campanie eMAG este derulată strict pe site-ul eMAG, nu ar avea rost să le ruleze pe alte site-uri, cum vedeți în poza de mai sus. De asemenea, eMAG nu cere decât cel mult să vă autentificați cu contul deținut la ei sau să creați unul nou. Nu ar avea rost să ceară alte date la o promoție. Dar și aici, mare atenție să introduceți informațiile pe adresa emag.ro, nu sitefantoma.hosting.com.