Telefoanele cu Android și Windows Phone vor putea fi dezactivate definitiv în caz că sunt furate sau pierdute – pentru a descuraja de fapt hoții de terminale. Se zice că tehnologia asta există și acum, operatorii fiind capabili să dezactiveze terminalele. Dar metoda nu este practic niciodată folosită, în ciuda cererilor de la clienți. De fapt mulți dintre utilizatori nu plâng de fapt terminalul în sine, ci datele personale (poze, informații) care sunt stocate pe aparat. Microsoft și Google au fost de acord să includă tehnologia de dezactivare în următoarele versiuni de OS.
Sursa foto.
Conform autorităților americane cam 30% din jafuri au ca obiect smartphone-urile de ultimă generație. La momentul actual terminalele pot fi dezactivate de la distanță doar cu aplicații speciale de securitate și există șansele ca terminalele să poată fi folosite după ce sunt șterse complet și reinstalat sistemul de operare.
Android domină vânzările de smartphone-uri la nivel global, dar este platforma cea mai permisivă, iar aplicațiile malware și vulnerabilitățile sunt multiple. Windows Phone este controlat la fel ca și iOS și deocamdată nu există decât vulnerabilități care pot fi exploatate, nu și aplicații infectate ca în cazul Android.
Autoritățile ameicane spun că furturile de iPhone a scăzut dramatic ca număr după ce iOS 7 a adus funcția care permite dezactivarea totală a terminalului în caz de furt.
Daca se va implementa in OS-uri aceasta optiune, hotii romani de telefoane vor intra in faliment :))
 
Foarte bine, ma bucur nespus de mult. Singurul meu regret este ca nu se intampla mai repede.
 
@Claudiu..de la anul o sa se intample :))
Ideea e foarte buna..Implementarea unui kill switch in toate sistemele de operare va aduce beneficii utilizatorilor..si poate cu ocazia asta .. scade si numarul de furturi ..
 
mi se pare ca LG G3 are deja o astfel de functie, i-au facut reclama si la prezentarea oficiala
 
Eu cred ca este o initiativa foarte buna pentru a descuraja eventualii hoti sa mai fure telefoane. Insa, asa cum ai spus si in articol, la un telefon cele mai importante elemente sunt datele pe care le ai stocate acolo (contacte,informatii poze etc.). Eu am o aplicatie pentru chestiile astea si este ok. Sper sa nu fiu nevoit sa o folosesc la capacitatea ei maxima. 🙂
 
Dezactivarea dispozitivelor in caz de furt e buna, daca nu vrei ca date personale sa ajunga pe la cine stie ce persoane. Dar posibilitatea de a folosi din nou terminalul dupa reinstalarea so-ului ii va face pe hoti sa nu renunte asa usor la meserie. Daca s-ar dezactiva total cum e in cazul iphone, ar fi mult mai putine telefoane furate si vandute la colt de strada. Totusi e un inceput promitator..
 
Sa vedem cati cocalari de iPhone sunt dispusi sa-si invalideze, practic, telefonul, definitiv, in cazul in in care i-a fost furat telefonul. Cati cocalari, care-si fac rate de platesc de se cocoseaza pentru un amarat de iPhone, sunt dispusi sa plateasca in continuare rate pentru un telefon pe care nu numai ca nu-l mai au – furat fiind!
 
Orice facilitate noua poate creste costul de achizitie …
Poate ar fi indicat sa nu pastram date sau imagini importante pe telefon.
Si daca tot am dat o caruta de bani pe un smartphon poate ca un pic de atentie nu strica … daca l-a cumparat mama, tata sau amantul/amanta pot sa cumpere altul 🙂
 
@Xantes
Nu stiu de ce, dar in mintea mea persoanele de care ai amintit nu folosesc altceva decat telefoane furate de cei din (statii de) autobuz 😀 . Nici nu e nevoie sa isi faca rate, cumpara un iphone furat cu jumatate din pret, poate chiar mai putin.
 
@Cristian ..sunt si d’aia o gramada care isi fac rate ca sa isi cumpere un Iphone..si nu ca ar avea mare nevoie de asa ceva..dar isi iau Iphone..doar ca sa fie ” la moda”
 
@alexandra
poate rata la aia cu bataia, la camatari … alt undeva in niciun caz.
 
Si asa :))) dar sunt si care au rate la banca ca isi ia asa ceva :))
 
E un pas in directia corecta. Nu va impiedica furturile de telefoane, okazii e plin in momentul acesta de iOS-uri ieftine cu „icloud locked” si nu va proteja utilizatorul de un hot care stie pe ce a pus mana si ca trebuie mai intai sa scoata SIM-ui, taie wireless-ul, fure informatiile, formateze telefonul. Cei din grupa pare nu vor fi atinsi prea tare.
––––––––––––––––
Dar aceste distrag de la problema reala, pe care operatorii o tot evita: baza de date la nivel national si supra-national (SUA respectiv UE) cu IMEI-urile telefoanelor furate. IMEI-uri care apoi sa fie banate de toti operatorii.
Am ajuns intr-un punct in care granitele dispar iar informatia circula libera. Si avem si o politie supra-statala (Interpol-ul) care ar putea implementa asa ceva. Tehnic nu e dificil: ti s-a furat telefonul, te duci cu factura si o declaratie scrisa la politie, ei trimit mai departe IMEI-ul catre baza de date.
Vodafone-ul din Romania poate fara prea mari modificari tehnice sa verifice zilnic IMEI-ul inregistrate in retea contra bazei de date si, in cazul in care te gasesti sa iti trimita mai intai un SMS cu : telefonul pe care il folosesti a fost furat in Madrid pe 5 martie 2014 dupa care sa il dez-inregistreze si sa il baneze.
Faza cu SMS e bonus pentru bisnitar, ca dupa ce platesti sute de lei pe un telefon folosibil doar pe post de media player e posibil sa te tenteze sa trimiti un pont anonim politiei, ca dupa ce se strang cateva cam trebuie sa se duca sa il i-a la intrebari pe respectivul.
––––––––––––––-
Dar nu se vrea. in US cateva organizatii se chinuie din greu sa miste lucrurile, marii operatori (AT&T, Verizon, Sprint) nu vor sa auda.
In Europa (EU) nici macar nu stiu sa fie la nivel de idei un asemenea proiect.
Disclaimer: stiu ca in acest moment se poate schimba IMEI-ul multor telefoane, daca ai sculele potrivite. Dar avand in vedere protectiile din ce in ce mai multe care se pun in bootloader (e-fuse-urile de care vorbeam in alte comentarii) nu ar fi deloc dificil sa se puna o siguranta pe e-Fuse, la modul schimbat IMEI murit telefon.
 
@Daniel Mitran
Inca e greu sa iti protejezi informatiile de pe un telefon furat, cu toate ca pe tiganusii care le fura nu prea ii intereseaza ce e pe ele, intr-o luna pot fi vandute chiar si de 5 ori. Te duci la operatori, te refuza sau baga pastile cum ca incearca sa faca ceva, la politie sa inceapa ancheta, nu se poate face aproape nimic. Imi aduc aminte de un caz in care s-a furat un iphone unuia, si cu toate ca acesta a localizat telefonul cu find my phone, politia nu inceput cercetarea, deoarece nu e o sursa oficiala, asta cu privire la ponturi.
Pana la urma din refuzul de a bana imei-urile de la telefoane furate, operatorii au ei ceva de castigat, pana la urma ce ar avea de pierdut? Cu politia mai ai sanse sa faci treaba, dar birocratia ingreuneaza mult lucrurile.
 
Chiar cumnata mea a patit-o anul trecut: i s-a furat un jeg de AllView in 139 (din e din Bucuresti stie despre ce e vorba). Cateva zile mai tarziu era la binistarul de la Piata Rahova, trotoarul cu piata lui Niki Scorpion. Mers la ei cu factura pe care scria clar IMEI-ul: politistii de la sectia 19 care e la 100m distanta nu au vrut sa se bage, ca nu pot sa il perchitioneze pe tigan fara dovezi clare.
Deci despre ce vorbim cu Politia Romana?
 
Depinde si peste ce politisti dai. Unii sunt implicati si chiar vor sa te ajute, toate detaliile si ponturile pe care le dai le folosec la maxim, altii sunt total dezinteresati, nu misca un deget pt tine. Plus ca multi politisti sunt mana in mana cu tiganii, care desigur ofera comision pt nederanjarea „afaceri”.
 
Pe cei de la sectia 19 nu ii banuiesc de dezinteres cat stiu sigur ca isi iau partea. Dar fratele meu a zis atunci sa incerce, poate reuseste ceva. Nu a reusit nimic.
Aceeasi tigani, in acelasi colt, de ani de zile. Nu ii deranjeaza nimeni niciodata, politia locala/comunitara/garda se ia de femeiile care vand fructe si branza pe trotuar dar pe ei ii lasa in pace. Nici macar nu se obosesc sa se ascunda 😀
Tot banarea IMEI-ului + legarea lui de bootloader prin chei criptografice mi se pare solutia. In juma’ de an ii curata pe toti, orice hot profesionist sau semi-profesionist iti va ignora telefonul ca un risc inutil, valoare nula.
 
Cred ca se prefera sa nu se bage, probabil costa mult implementarea de tehnologi anti-furt si decat sa mai cheltuiasca in plus, aleg tacerea. Raportat la nr de telefoane vandute, cele furate sunt putine si nu se mai deranjeaza pt ele.
 
A zis bine Radu, hotii vor intra in faliment. iPhone-urile furate au iCloud, iar telefoanele cu Android ar fi egale cu 0, asta daca aceasta noua tehnologie nu permite instalarea unui nou soft.