Parcă și văd ofertele: “nemilitat minute și SMS-uri, date mobile nelimitate, mii de minute incluse, minute naționale incluse” – parcă sună prea bine să fie adevărat? Am descoperit cu ajutorul centrului de informare ANCOM câteva sfaturi utile pentru a face aceste alegeri în mod informat.
Înainte de a te decide asupra unei oferte sau asupra unui furnizor de telefonie, informează-te despre următoarele lucruri:
- dacă serviciul este disponibil în zona ta;
- gradul de acoperire – poți opta la început pentru o cartelă preplătită pentru a verifica acoperirea și calitatea serviciului;
- tarifele: tariful de conectare, tariful abonamentului lunar și dacă acesta este condiționat de achiziționarea unui pachet de servicii sau altceva, tarifele în roaming / tarife pentru apeluri internaționale;
- resursele concrete incluse lunar – câte minute/SMS-uri ai incluse în abonamentul sau creditul ales, în ce rețele le poți folosi, în ce ordine le vei consuma și ce tarife ai după consumarea minutelor/SMS-urilor incluse;
- cum poți anunța o defecțiune și în ce termen se remediază;
- la ce despăgubiri ai dreptul dacă furnizorul nu respectă anumite clauze contractuale;
- perioada minimă pentru care te angajezi să păstrezi contractul și taxele pe care ar trebui să le plătești dacă renunți la contract înainte de acest termen;
- dacă telefonul pe care îl achiziționezi împreună cu serviciul este codat în rețeaua operatorului respectiv.
Piața telecom este una foarte dinamică, concurența făcând să apară mereu oferte noi, care să fie cât mai atractive pentru utilizatori. Însă ofertele sunt adesea complexe, nu numai pentru că includ termeni tehnici, ci și pentru că pun „la pachet” mai multe servicii, bonusuri, opțiuni și dispozitive.
De aceea, autoritatea de reglementare a luat măsuri pentru a crește transparența ofertelor, a obligat furnizorii să îți ofere informații accesibile, detaliate, corecte, inteligibile și relevante. După ce consideri că ai obținut toate informațiile, poţi alege în cunoștință de cauză.
ANCOM a realizat și pune la dispoziția utilizatorilor unelte precum Veritel.ro,o platformă interactivă care realizează, pe baza opțiunilor introduse de utilizatori, analize comparative ale planurilor tarifare existente pe piață pentru telefonie și internet, oferind un clasament al celor mai avantajoase oferte din punct de vedere al prețului.
Sigur, ofertele comerciale le găsești și pe site-urile operatorilor, însă așa sunt mai greu de comparat. Le poți printa sau salva separat și le poți compara manual. Sau pe site-ul Veritel.ro vezi comparația în direct.
De asemenea, se pare că trebuie să fii tot mai atent la condițiile în care se poate modifica un contract, pentru că la toți operatorii s-au majorat tarifele în ultima perioadă.
Operatorii trebuie să te anunțe că vor face modificări ale contractului înainte de a aplica efectiv aceste modificări. Într-o astfel de situație poți renunța la contract fără plata taxelor de reziliere în 30 de zile de la data la care ai primit informarea.
Oricum, reține că nu trebuie să semnezi un contract pe loc. Poți solicita un exemplar al contractului-cadru pe care îl poți lua acasă pentru a-l studia cu atenție. Dacă vrei, poți cere să primești contractul sau condițiile de utilizare a serviciilor prin e-mail.
În cazul în care consideri că drepturile ți-au fost încălcate, fie nu ai fost informat, ori detaliile nu au fost prezentate clar, te poți adresa și ANCOM pentru a încerca rezolvarea situației.