Am primit comentariul privind Telekom Romania Mobile (TKRM, fostul Cosmote) mai devreme, dar nu am găsit nimic online. Acum există deja un material oficial.
Telekom Mobile rămăsese nevândută, deși zvonuri au tot fost. Telekom Romania era divizia de fix, fostul Romtelecom, care s-a vândut deja către Orange.

Telekom Mobile se vinde

Hellenic Telecommunications Organization S.A. (OTE SA) a anunțat autoritatea de capital din Grecia asupra intenției sale de a vinde Telekom România, purtând deja negocieri cu un cunoscut om de afaceri, scrie Adevărul.

În acest context, OTE a purtat negocieri cu Quantum Projects Group, controlat de domnul Adrian Tomșa, proprietarul majorului grup media românesc Clever Media (Prima TV), cu privire la interesul acestuia din urmă de a achiziționa TKRM. Părțile au semnat un Memorandum de Înțelegere, pentru a facilita acest proces și s-au depus spre aprobare la autoritățile române competente.

“În ultimii ani, OTE s-a străduit în mod constant să îmbunătățească performanța TKRM în timp ce a explorat opțiuni strategice, pentru a-şi asigura creșterea pe termen lung”, spun oficialii greci.

“Potențialul investitor plănuiește să își extindă aria de activitate pe piața locală de telecomunicații. Ne-am alăturat acestui proces de negociere având încredere că, odată încheiată cu succes, asemenea tranzacție va asigura pentru Telekom Romania Mobile investiții viitoare, continuitatea locurilor de muncă, alocarea resurselor precum şi cadrul tehnologic adecvat. Prin urmare, tranzacția va pune bazele prosperității pe termen lung, ale creșterii sănătoase şi stabile, într-un cadru sinergic extins cu business-ul desfășurat în prezent de potențialul investitor în industriile media, digital şi telecom.

Până când procesul preconizat va primi aprobarea autorităților, împreună, ca o echipă puternică şi performantă, ne vom concentra în continuare pe strategia noastră de challenger în piață. Continuăm eforturile noastre susținute către excelență operațională, cu scopul de a oferi experiențe pozitive clienților noștri români”, conform versiunii extinse publicate de ZF.

Gurile rele comentează că Adrian Tomșa este un apropiat al lui Zoltan Teszari, fondatorul RCS RDS.

Conform Economica, Adrian Tomșa deține Quantum Projects SRL prin intermediul ATTP Telecommunication SRL. Totodată, Adrian Tomșa deține și 90% din Clever Media Network, alături de Maria Nicoară (10%), mama lui Orlando Nicoară, fost șef la Mediafax Group. Clever Media deține posturile Look, Prima TV, Agro TV şi Profit TV. Orlando Nicoară este co-fondator la profit.ro. Tomșa mai deține și 49,62% din eAd Interactive, firma care a cumpărat drepturile TV pentru Liga 1 până în 2024, unde director este tot Orlando Nicoară. În 2019, Adrian Tomșa a preluat Prima TV de la Cristian Burci, patronul Adevărul, plătind 5 milioane de euro pentru postul TV.

Tomșa a fost aproape să preia Dinamo, dar nu găsesc o finalizare a tranzacției. În schimb, am mai găsit că a cumpărat o stațiune turistică. Sunt de urmărit toate aceste achiziții în domenii atât de diverse. Cum au făcut bani?