Președintele Joe Biden a semnat miercuri un ordin executiv care revocă interdicțiile din epoca Trump asupra TikTok și WeChat. În locul ordinului Trump, Biden îl va îndruma pe secretarul comercial să investigheze care sunt mai exact aplicațiile care au legături cu adversarii străini, scrie The Verge. Adică cele care ar putea reprezenta un risc pentru confidențialitatea datelor americanilor sau pentru securitatea națională.

Scapă Tik Tok, WeChat și Xiaomi

Departamentul american al apărării a convenit de asemenea recent înlăturarea companiei Xiaomi de pe lista neagră. Decizia Pentagonului a venit după ce la jumătatea lunii martie Xiaomi obținuse în instanță suspendarea ordinului care urma să le interzică americanilor să aibă legături cu compania.

Președintele Trump a blocat anul trecut aplicații precum TikTok, WeChat și Alipay din magazinele de aplicații din SUA. A semnat o serie de măsuri suplimentare pentru a le împiedica să funcționeze în SUA. În schimb, ordinul lui Biden va institui un nou cadru pentru determinarea riscurilor de securitate națională ale tranzacțiilor.

Administrația se angajează să promoveze un internet deschis, interoperabil, fiabil și sigur și să protejeze drepturile omului online și offline și să susțină o economie digitală globală activă”, a declarat miercuri un oficial al administrației. „Provocarea pe care o avem este că anumite țări, inclusiv China, nu împărtășesc aceste angajamente sau valori și lucrează în schimb pentru a utiliza tehnologiile digitale și datele americane în moduri care prezintă riscuri inacceptabile de securitate națională”, a explicat oficialul.

Interdicțiile vor continua

Săptămâna trecută, Biden a semnat un ordin separat prin care extinde interdicția din epoca Trump a investițiilor americane în companii chineze cu presupuse legături cu armata Chinei. Ordinul prevedea 59 de companii interzise investițiilor, inclusiv cele care creează și utilizează tehnologia de supraveghere utilizată împotriva minorităților musulmane și a disidenților guvernamentali din Hong Kong.

Un înalt oficial al administrației a declarat miercuri că trebuie să ne așteptăm la acțiuni suplimentare împotriva Chinei. Mai ales după ce Biden face prima sa călătorie în Europa pentru a se întâlni cu liderii Grupului celor 7, NATO și Uniunea Europeană.